Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Herfstequinox op vrijdag 23 september

De equinox markeert het moment waarop het middelpunt van de zon precies loodrecht op de evenaar staat. De data van de lente- en herfst-equinoxen komen dus overeen met de dagen van het jaar waarin deze passages op hun hoogtepunt plaatsvinden. De eerste van het jaar (lente-equinox) vond plaats op zondag 20 maart en de tweede (herfst-equinox) op 23 september. In dit geval wordt de aarde aan de ene helft evenveel blootgesteld aan zonlicht als aan de andere helft. Taalkundig gezien bestaat het woord equinox uit twee Latijnse termen: “aequus” wat “gelijk” betekent en “equus” Knoxnoctis” wat ‘nacht’ betekent. Dit woord betekent dan ‘gelijke nacht’: de duur van dag en nacht is overal gelijk aan 12 uur.

Waarom verschillen de data van de equinoxen?

Meestal valt de datum van de equinox op 21 september, maar soms valt de equinox op 22 september of zelfs 23 september. Dit jaar valt de equinox op 23 september om 03:03 en 40 seconden Franse tijd (05:03 UTC) volgens het Institute of Celestial Mechanics and Visitor Counting (IMCC). Deze transformatie is het gevolg van het feit dat de aarde in 365 dagen, 5 uur en 46 minuten om de zon draait, niet precies in 365 dagen. Het verschil is cumulatief en de aanpassing wordt gedaan door 29 februari toe te voegen tijdens schrikkeljaren (elke 4 jaar) en een extra dag of twee, in bepaalde jaren, tijdens de zonnewende en de equinox.

Hoe worden de hoofdstukken uitgelegd?

Onze planeet staat niet loodrecht op de zon: haar draaiingsas is 23,5 graden gekanteld en de aarde volgt haar baan rond de zon terwijl deze kantelt (de ecliptica). Dit verklaart het verschil in De lengte van de dag en de nacht volgens de seizoenen. Als de aarde loodrecht op de zon zou blijven staan, zouden de dagen even lang blijven en zou de afwisseling tussen dag en nacht altijd gelijk zijn. Evenzo is de afstand van de aarde tot de zon niet altijd hetzelfde: deze varieert van 147 miljoen tot 152 miljoen km, wat geen invloed heeft op de warmte die van de zon wordt ontvangen, maar zorgt voor snelheidsverschillen en dus in de loop van de seizoenen. Op het moment van de winterzonnewende is de declinatie van de aarde ten opzichte van de zon maximaal (23,5 graden) en staat de ster van de dag op het hoogtepunt van de tropen (van Kreeft of Steenbok), terwijl op de equinoxen dit uitgesproken declinatie is nul en de zon staat loodrecht op de evenaar.

READ  Onderzoek vindt drie preventieve maatregelen die het risico op kanker bij ouderen verminderen - rts.ch


Krediet: The Weather Channel

Hoe wordt de korting van vandaag uitgelegd?

De helling van de aardas (de as die door de polen gaat) verklaart de langere of minder blootstelling aan de zon, afhankelijk van de seizoenen. In de zomer bevordert deze kanteling de blootstelling van het halfrond dat naar de zon is gericht. In de winter daarentegen vermindert deze neiging deze blootstelling. In het voor- en najaar zijn de belichtingen van zowel het zuidelijk als het noordelijk halfrond in evenwicht. Vanaf het aardoppervlak volgt het pad van de zon het hele jaar door een curve die stijgt tot de zomerzonnewende en dan een paar dagen stagneert op zijn hoogste punt in juni, voordat hij weer daalt om ten hoogste laag te zijn in december ten tijde van de winterzonnewende. De langste dag komt overeen met het langste pad van de zon, die dan opkomt in het noordoosten en ondergaat in het noordwesten. De kortste dag komt overeen met de kortste weg van de zon.

Eind september, vanaf de equinox, verliezen we tot 4 minuten van theoretische zonneschijn per dag. Dit verlies neemt dan in daglengte af tot de winterzonnewende op 21 december, wanneer we het langzaam weer beginnen te herwinnen. Halverwege de langste dag en de kortste dag (bij de equinoxen) is de helling van de curve het steilst.

Waarom beïnvloedt de equinox de getijden?

Op het moment van de equinox zijn de coëfficiënten van de getijden het sterkst: we spreken ook van de ‘vloed van de equinox’. De hoogte van de getijden is gerelateerd aan de zwaartekracht van de maan en de zon. Wanneer deze twee sterren op één lijn staan ​​met de aarde, de maximale zwaartekracht en de hogere getijden: dit zijn de vloed. Er zijn twee scenario’s: ofwel staat de maan aan dezelfde kant als de zon (nieuwe maan), of aan de andere kant (volle maan), het belangrijkste is uitlijning met de aarde. Hoogwater komt niet per se voor op de dag van de equinox, omdat de zon, hoewel perfect loodrecht op de aardas, niet altijd samenvalt met de maan. Het is noodzakelijk om op deze aarde-maan-zon-uitlijning te wachten tot het hoogwater is.

READ  De maan bevat genoeg zuurstof om 8 miljard mensen 100.000 jaar te laten ademen