Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gebarentaal is de nieuwe landstaal in Nederland

Gebarentaal is de nieuwe landstaal in Nederland

Na meer dan 30 jaar strijd is gebarentaal officieel erkend in Nederland, samen met Nederlands en Fries, die in het noorden van het land worden gesproken.

Doven en slechthorenden kunnen nu een eed afleggen door te tekenen en de aanwezigheid van een tolk te vragen, zodat ze hun recht op communicatie in Nederlandse gebarentaal kunnen uitoefenen. Voor de 15.000 doven in Nederland is het (logischerwijs) hun moedertaal.

Trap het gaspedaal in

Inclusief doven en slechthorenden heeft 12% van de Nederlandse bevolking gehoorverlies. De gemeenschap voert al jaren campagne om persconferenties in tijden van crisis rechtstreeks door een tolk te laten vertalen.

Het probleem is dat het nog geen 10 maart is. Het coronavirus schudde toen Nederland net zo hard als heel Europa. Die avond houdt de Nederlandse premier Mark Rutte een persconferentie over maatregelen die zijn genomen om de pandemie te bestrijden. Alle televisies zijn aanwezig, ook de NOS, de Nederlandse publieke zender. Een van zijn journalisten ging live op de krant en achter hem hield Machiel Overkerk, een 26-jarige dove man, een bord omhoog. Er stond “Waar is de gebarentolk in deze crisis?”. Toen hem werd gevraagd naar zijn gebaar, herinnerde hij zich dat doven en slechthorenden ook graag berichten volgen. Het is de buzz … de claim wint aan kracht.

READ  Jongeren uit de Franse buitenwijken in het middelpunt van een controverse