Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Facebook stemt ermee in om $ 725 miljoen te betalen om de rechtszaak te beëindigen

Facebook stemt ermee in om $ 725 miljoen te betalen om de rechtszaak te beëindigen

De overeenkomst werd verwacht, maar het bedrag bleef tot nu toe onbekend: de Amerikaanse gigant Meta, de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, stemde ermee in om 725 miljoen dollar (684 miljoen euro) te betalen om de rechtszaak die in 2018 tegen hem was aangespannen, te beëindigen. En er werd schadevergoeding geëist. van het sociale netwerk, ervan beschuldigd derden, waaronder het Britse bedrijf Cambridge Analytica, toegang te geven tot de privégegevens van gebruikers.

Lees ook Wat u moet weten over Cambridge Analytica, het bedrijf dat centraal stond in het Facebook-schandaal

“De 725 miljoen dollar die onder de overeenkomst wordt aangeboden, is het hoogste bedrag dat Facebook ooit heeft betaald in een class action over privégegevens.” In dit soort rechtszaken zeiden advocaten van de verdediging in een gerechtelijk document ingediend bij een rechtbank in San Francisco, vrijgegeven op donderdagavond 22 december en Geplaatst door Reuters. Facebook heeft geen enkele schending toegegeven onder de voorwaarden van die overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door een rechter in dezelfde rechtbank.

sluiting van een voorlopige overeenkomst Dat werd in augustus aangekondigd, zonder de exacte waarde of voorwaarden ervan te onthullen. Hij kwam als CEO van Meta Mark Zuckerberg en CEO Sheryl Sandberg (who In juni kondigde hij zijn aftreden aan), evenals haar opvolger, Javier Olivan, om in september voor de rechtbank te getuigen in verband met het schandaal. Hierdoor zijn deze sessies uiteindelijk niet doorgegaan.

Boete van $ 5 miljard in 2019

In een procedure die in 2018 begon, beschuldigden Facebook-gebruikers het sociale netwerk ervan de regels voor privacybescherming te schenden door hun gegevens bekend te maken aan derden, waaronder Cambridge Analytica, dat verband houdt met de presidentiële campagne van Donald Trump in 2016.

READ  MARKTPUNT - Stijging aan de horizon voor aandelen vóór de ECB (UPDATE)

Dit Britse bedrijf, dat inmiddels is gesloten, verzamelde en gebruikte zonder hun toestemming de persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers, waartoe het platform het toegang gaf. Deze informatie had kunnen worden gebruikt om software te ontwikkelen die wordt gebruikt om Amerikaanse kiezers te sturen om op Donald Trump te stemmen.

In juli 2019, federale autoriteiten Facebook heeft een boete van $ 5 miljard opgelegd om te “bedrogen” haar gebruikers en oefent onafhankelijke controle uit over haar beheer van persoonsgegevens. Mark Zuckerberg, die dat jaar werd getest door leden van het Congres, bevestigde dat hij de omvang van het probleem ontdekte toen hij de eerste informatie in de pers publiceerde. Dinsdag voor het eerst geplaatst Beëdigde verklaring van de CEOuitgevoerd in hetzelfde jaar met de Amerikaanse Markets Policeman (Securities and Exchange Commission, SEC), suggereert niettemin Waar het hoofd van Meta al in 2017 van op de hoogte was Potentiële schade die Cambridge Analytica kan veroorzaken.

Sinds het uitbreken van het schandaal heeft Facebook de toegang tot zijn gegevens verwijderd van duizenden apps waarvan wordt vermoed dat ze deze misbruiken, heeft het de hoeveelheid informatie beperkt waartoe ontwikkelaars in het algemeen toegang hebben, en heeft het het voor gebruikers gemakkelijker gemaakt om beperkingen op het delen van persoonlijke gegevens te kalibreren. De kritiek op Facebook hield echter niet op. In 2021 laten de ‘Facebook Files’, duizenden interne documenten die door een klokkenluider zijn ontdekt, gebreken zien in de regulering van het machtige Amerikaanse sociale netwerk.

Lees het archief: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Facebook-bestanden: het sociale netwerk heeft twee maanden media- en politieke onrust achter de rug
READ  “Na 13 jaar vriendelijke en trouwe dienst…”: meneer Bokora is woedend, verliest zijn geduld en spreekt zijn teleurstelling uit

Le Monde met AFP en Reuters