Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Euclid, de spannende Europese ruimtemissie om te zoeken naar donkere materie en donkere energie

Euclid, de spannende Europese ruimtemissie om te zoeken naar donkere materie en donkere energie

  • In Cannes, in de cleanrooms van Thales Alenia Space waar hij werd geassembleerd, is de Euclid-satelliet klaar voor lancering om een ​​3D-kaart van zo’n twee miljard sterrenstelsels te produceren.
  • Deze missie van het European Space Agency is gericht op het verbeteren van de kennis van donkere materie en donkere energie, die nog steeds erg arm zijn, ook al maken ze 95% van het universum uit.
  • Als de eerste beelden van Euclides dit najaar worden verwacht, dan komen de eerste resultaten van hun analyses niet eerder dan over anderhalf jaar.

We hebben namen voor ze gevonden, ze maken naar schatting 95% van het universum uit en toch weten we bijna niets over ze. Zij zijn Donkere materie en donkere energie. Het wordt nog steeds als te obscuur beschouwd voor de smaak van wetenschappers wier theorieën en fantasieën al tientallen jaren koesteren.

“Alles wat we weten is dat de eerste zwaartekracht heeft en de tweede een versnelde uitzetting van Universum Giuseppe Racca herinnert aan Europees Ruimteagentschap (ESA). Haar exacte aard is nog onbekend, en gezien haar overwicht wordt ze beschouwd als een echte “kosmische verlegenheid”, net als de persoon die verantwoordelijk is voor de missie die Isa op het punt staat te lanceren om haar geheimen te onthullen. In Cannes, in de cleanrooms van Thales Alenia Space waar ze worden geassembleerd, Euclides satelliet Klaar om op te stijgen. Het zou deze zomer moeten opstijgen en minstens zes jaar in een baan om de aarde moeten blijven om een ​​3D-kaart van zo’n twee miljard sterrenstelsels te maken.

En het is deze massa ongepubliceerde informatie, geanalyseerd door honderden wetenschappers, die onze kennis van … donkere materie zou moeten vergroten. Hoe ? En wat zijn de mogelijke onthullingen? 20 minuten Ze gingen een aantal van deze specialisten ontmoeten bij de fabrikant, in de buurt van Croisette, waar ze elkaar deze week ontmoetten.

READ  Covid19. Laag calvado-infectiepercentage: waar verspreidt het virus zich?

Wat is het doel van deze driedimensionale afbeelding van twee miljard sterrenstelsels?

Met deze missie van 1,5 miljard euro hoopt de European Space Agency ten minste twee vragen te beantwoorden: “Wat is de oorsprong van het universum?” en “Waarom breidt het zich versneld uit in plaats van te vertragen vanwege de zwaartekracht van de materie? ”. Daarom “ligt het grote voordeel van Euclidean juist in het aantal waarneembare sterrenstelsels”, legt Stephanie Escoffier, onderzoeksdirecteur van het National Center for Scientific Research, uit. “We gaan het vermenigvuldigen met tien, en het is onvermijdelijk dat hoe meer er zijn, hoe nauwkeuriger onze resultaten zullen zijn. Deze 3D-kaarten zouden een echte revolutie moeten zijn.”

Ter vergelijking: de Hubble-ruimtetelescoop heeft de hemel boven 25 vierkante graden (een eenheid van ruimtemeting gezien vanaf de aarde) in 25 jaar geobserveerd, terwijl een nieuwe satelliet in staat zal zijn om tien vierkante graden per dag vast te leggen! “We zullen de verdeling van deze sterrenstelsels op een zeer precieze manier kunnen bestuderen, wat ons zal informeren over donkere energie, maar ook hun vervorming kan analyseren, wat ons informatie zal kunnen geven over de locatie van donkere materie”, legt de onderzoeker.

De telescoop moet minstens zes jaar werken – Thales Alenia-ruimte

Wetenschappers zouden dit “onzichtbare” daarom moeten kunnen begrijpen door de mate van afwezigheid ervan te bepalen. jij volgt? Het zal gebaseerd zijn op het “zwaartekrachtlenseffect”, dat wil zeggen wanneer een hemellichaam stralen van een lichtbron afbuigt, “om de hoeveelheid materie tussen de satelliet en het waargenomen sterrenstelsel te meten”.

Hoe gaat de taak in zijn werk?

Euclid werd in juli gelanceerd vanaf Cape Canaveral aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket en zal naar verwachting in oktober zijn bestemming bereiken. Vanuit zijn baan rond de zon, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde, zal de telescoop meedogenloos de diepten van het universum in beeld brengen tot 2029, en mogelijk daarna, als alles goed gaat. Uitgerust met een indrukwekkende sensor van meer dan 600 miljoen pixels, zal het beelden opleveren “waarmee we tot in het oneindige kunnen inzoomen”, legt Pierre Cassneuve uit, verantwoordelijk voor het Cnes-programma, het National Center for Space Studies. Om dit of dat sterrenstelsel te richten.

READ  Waar plaatsen de hersenen ideeën in het hoofd?

Dat zal voor het zichtbare deel zijn. Het tweede instrument, de “Near Infrared Spectrophotometer and Photometer”, zal vervolgens “kosmologen in staat stellen onze afstand tot het melkwegstelsel in kwestie te schatten”, beschrijft het Thales Alenia-ruimtevaartuig. Dus dankzij hem zal de resulterende cartografie in 3D worden gemodelleerd.

Met als resultaat nauwelijks voorstelbare hoeveelheden informatie, die in meerdere datacenters in Europa zullen worden verspreid. “We zouden 26 petabytes per jaar moeten verwerken”, of 26.000 terabytes, “en ter vergelijking: de Hubble-satelliet heeft een volume van 160 terabytes per jaar”, verzekert Giuseppe Racca, missiechef bij de European Space Agency (ESA). “We zijn opgewonden, maar ook een beetje bang. We krijgen te maken met een datamonster”, waarschuwt ook de Franse astrofysicus David Elbaz, onderzoeksdirecteur van het Atoomenergieagentschap (CEA), dat deel uitmaakt van een consortium van 1.500 wetenschappers (in het zesde land) zullen alles moeten ontleden.

Wat kunnen we van deze resultaten verwachten?

Euclid scant de lucht door de ruimte, maar ook door de tijd. De machine, genoemd naar de wiskundige die wordt beschouwd als de ‘vader van de techniek’, zal licht kunnen opvangen dat tot tien miljard jaar nodig had om te bereiken. “Zo zullen we kunnen zien of donkere energie een kosmologische constante is of dat het iets is dat in de loop van de tijd zal evolueren of dat we de algemene relativiteitstheorie van Einstein in twijfel moeten trekken”, merkt Stephanie Escoffier op. Dat is het.

En wat Euclides kan helpen ontdekken, fascineert David Elbaz echt. “Deze aanduiding kan ons in staat stellen om af te leiden wat de oorsprong van onze oorsprong is. Is alles geboren uit de zwaartekracht zoals wij die kennen, met de appel die van de boom valt? Of dat wanneer ik deze appel heel, heel ver van de grond leg en laat vallen doet het niet meer hetzelfde, of ze ontploffen zelfs en komen terug”, legt de specialist uit, met weinig idee voor een antwoord. “Sommige verre objecten die we opmerken, stoten elkaar af in plaats van op elkaar in te storten. Het is vergelijkbaar met iets dat antizwaartekracht wordt genoemd.”

READ  De ijsbaan in Valencia is beschikbaar gekomen om de bevolking op te frissen

Maar wat creëert deze antizwaartekracht? Het zijn alle theorieën die over dit onderwerp worden overwogen die grondig kunnen worden getest door deze ESA-missie. Om de nog steeds zeer mysterieuze aard van donkere energie te karakteriseren, die verantwoordelijk is voor het versnellen van de expansie van het universum. “Is het een ‘eigenschap’ van de ruimte, volgens het antwoord van Einstein? Is het het kwantumvacuüm zoals anderen zeggen? Of is dit een andere gekke mogelijkheid waarbij deze energie, die we fantoomenergie noemen, sterrenstelsels uit elkaar zal scheuren en vervolgens sterren , dan moleculen, dan atomen, allemaal Wat heb je met de oerknal. Waar je alles overdoet tot er niets meer over is. Zelfs geen atoom waterstof. “Als de eerste beelden van Euclides dit najaar worden verwacht, dan de eerste de resultaten van hun analyses komen pas over anderhalf jaar.