Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eerste afbeelding van een exoplaneet vrijgegeven door de James Webb Telescope, ‘een keerpunt in de astronomie’

Eerste afbeelding van een exoplaneet vrijgegeven door de James Webb Telescope, ‘een keerpunt in de astronomie’

De James Webb Space Telescope heeft het eerste directe beeld vastgelegd van een exoplaneet, dat wil zeggen een planeet buiten ons zonnestelsel, volgens een NASA-blogpost donderdag (2 september). Deze planeet is een gasreus, waar leven zoals we dat kennen onmogelijk is.

“Dit is een keerpunt, niet alleen voor Webb, maar voor de astronomie in het algemeen.”Sasha Hinckley, hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Exeter, geciteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De exoplaneet, die reageert op de naam HIP 65426 b, is zes tot twaalf keer de massa van Jupiter, een schatting die de telescoop zou moeten helpen verfijnen. En NASA, die 15 tot 20 miljoen jaar oud is, herinnert zich het als jong op planetaire schaal – vooral als we het vergelijken met de aarde en ongeveer 4,5 miljard jaar oud is.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees James Webb-telescoop: zijn zomeralbum

“Toekomstige mogelijkheden voor studies over verre werelden”

Het is niet de eerste keer dat een directe opname van een exoplaneet is gemaakt. De legendarische Hubble-ruimtetelescoop, gelanceerd in 1990 en nog steeds in bedrijf, heeft dat al gedaan. Maar deze foto “Illustreer de weg vooruit voor verkenning van exoplaneet Webb”Nasa.

Het feit dat de James Webb-telescoop erin slaagde het beeld te schetsen “Houdt de toekomstige mogelijkheden van Far Worlds Studies”Agentschap voortgezet. De foto werd in vier exemplaren gepubliceerd, telkens met een ander optisch filter. De grote afstand tussen deze exoplaneet en zijn ster maakte het gemakkelijk om ze van elkaar te onderscheiden.

READ  Een asteroïde met een diameter van een halve kilometer gaat richting de aarde - La Nouvelle Tribune

“Het maken van deze foto was als zoeken naar schatten in de ruimte.”zei Erin Carter, een onderzoeker aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz, die werkte aan het analyseren van de beelden.

De James Webb Telescope, een technisch juweeltje ter waarde van tien miljard dollar, voert zijn waarnemingen uit op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Eind augustus ontdekte ik voor het eerst de aanwezigheid van kooldioxide2 In de atmosfeer van een exoplaneet, een ontdekking die de interesse van wetenschappers wekte om de waarnemingen voort te zetten.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees James Webb-telescoop: de Orionnevel in de zoeker

De wereld met AFP