Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een studie waarschuwt voor de natuur die wordt bedreigd door opeenvolgende uitstervingen

Een studie waarschuwt voor de natuur die wordt bedreigd door opeenvolgende uitstervingen

Deze schatting is gebaseerd op nieuwe modelleringstools die zijn ontwikkeld door twee Europese en Australische wetenschappers om beter rekening te houden met “co-extincties”, het resultaat van “trapsgewijze” verdwijningen van verwante soorten. Wanneer een soort bijvoorbeeld verdwijnt door klimaatverandering (primair uitsterven), sterft dat roofdier uiteindelijk ook uit door gebrek aan voedsel (co-extinctie).

“Elk type hangt van het andere af.”

“Elke soort is op de een of andere manier afhankelijk van de andere”, zegt professor Cory Bradshaw van de Australische Flinders University en co-auteur van de studie. Deze opmerking over “onvermijdelijke” kettinguitstervingen komt wanneer ministers van over de hele wereld bijeenkomen op de COP15-conferentie in Montreal om een ​​nieuw “Pact van vrede met de natuur” te sluiten.

De uitdagingen zijn groot, aangezien een miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd. Klimaatverandering zou deze beweging moeten versnellen onder invloed van extreme weersomstandigheden of veranderingen in gedrag of habitats. Maar de auteurs van het onderzoek zijn van mening dat eerdere modellen geen rekening hielden met veel voorkomende uitstervingen. Om ze beter te begrijpen, bouwden ze een “enorme virtuele planeet” met behulp van krachtige computers, rekening houdend met “wie eet wie”, zoals Corey Bradshaw uitlegt.

“Klimaatverandering wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor het grootste deel van de uitstervingen, nog een herinnering dat de klimaat- en biodiversiteitscrises nauw met elkaar verbonden zijn.”

Dit model maakte het mogelijk om verschillende scenario’s van klimaatverandering en habitatdegradatie te simuleren – bijvoorbeeld onder invloed van ontbossing – om het verlies aan biodiversiteit op een bepaalde locatie te voorspellen.