Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een gigantische zalmkwekerij zal 10.000 ton per jaar produceren

Een gigantische zalmkwekerij zal 10.000 ton per jaar produceren

En als we straks kunnen eten Zalm Geboren, getogen en bekeerd in Frankrijk op een locatie in de buurt van Bordeaux? Het is sowieso een belofte pure zalm die op 4 april een tijdelijke gebruiksovereenkomst (voor een periode van 49 jaar) ondertekende voor een terrein van 14 hectare op de Verdon Port Terminal, een eigendom van Geweldige zeehaven van Bordeaux (GPMB). “Een van de dingen die ons zo sterk aantrok, was het concept van respect voor het milieu, kortsluiting en productie naar Frankrijk”, zegt Philippe Rene, hoofd Maritieme Toegang en Duurzame Ontwikkeling bij GPMB.

Het aquacultuurproject is gepland op een oppervlakte van 14 hectare op de site van de haventerminal van Verdon-sur-Mer. – D. Trentacosta / GPMB

“We zijn van plan 10.000 ton zalm te produceren, dat is 5% van de Franse consumptie”, zegt Xavier Govare, voorzitter van Pure Salmon France. De Franse consumptie van Atlantische zalm (200.000 ton per jaar) wordt voor 99% geïmporteerd, voornamelijk uit Noorwegen en Chili. Tegenwoordig is er een aquacultuurboerderij in Cherbourg, Normandië, maar deze is kleiner in omvang en produceert 80 ton per jaar. Dit grote project wordt ondersteund door een investering van 275 miljoen euro en belooft 250 directe en indirecte banen. De bouw van de gebouwen begint begin 2023 en de eerste zalm zal in 2026 worden gecommercialiseerd.

Tweederde van de banen is in behandeling

Port of Bordeaux bood een “kant-en-klare” site aan voor Industrial Pure Salmon. Door haar te ontdoen van administratieve formaliteiten, met name het instellen van compenserende maatregelen voor beschermde soorten, voorziet de haven de groep van bijna twee jaar formaliteiten, die op een versnelde manier kunnen worden afgehandeld. Vanaf 2024 worden de eerste partijen eieren ontvangen en geplaatst in broederij Gironde. Van de 14 hectare op de Pure Salmon-site zal 75.000 vierkante meter bestemd zijn voor productie

READ  CNIL bestraft Slimpay voor het vrijgeven van bankgegevens van 12 miljoen klanten gedurende 4 jaar

Atlantische zalm wordt gedurende twee jaar gekweekt, het eerste jaar in de kwekerij om te groeien tot een gewicht van 150 gram en het tweede jaar in zout water waar ze tussen de vier en vijf kilogram bereiken. “De eieren komen uit IJsland omdat wordt aangenomen dat ze de beste genetica van vis bevatten”, zegt de president van Pure Salmon. . “De helft van deze productie zal rauw worden verkocht (steaks en filets) en de andere helft zal worden verwerkt tot gerookte zalm”, legt Xavier Joffre uit. Er komt een rookatelier op de site en driekwart van de jobs zal gekoppeld worden aan deze verwerkingsactiviteit.

Opgesloten vissen en bioveiligheid

Xavier Joffre benadrukt dat de zalmvijvers zullen worden voorzien van een 50 meter diepe watervoerende laag die wordt gevoed door de zee, “ongebruikt en niet in concurrentie met drinkwater”. Het water wordt behandeld in een gesloten circuit met behulp van een technologie die het “Aquaculture Recycling System” (RAS) wordt genoemd. “Het bedrijf is eigenaar van het omdat het een dochteronderneming van Veolia heeft gekocht die gespecialiseerd is in aquacultuur (Kruger Kaldnes)”, verklaarde de president van Pure Salmon France.

Voor “ideale bioveiligheid” worden vissen binnenshuis gekweekt om besmetting te voorkomen, vooral door trekvogels. “Het voordeel van landbouw op het land is dat het de lozing in de zee beperkt, de zee sommige verontreinigende stoffen en roofdieren vervoert, en het is geen beschermde omgeving”, merkt Xavier Joffre op. Hij voegt eraan toe dat al het afvalwater zal worden behandeld door een ultra-efficiënte zuiveringsinstallatie om het “drinkbare” water in het milieu te lozen. Zalm roeit in water met een constante temperatuur (10 tot 12 graden) met hetzelfde zuurstofgehalte en dezelfde pH.

READ  De staat en het Ontwikkelingsfonds zijn dicht bij een akkoord over het reguleren van de elektriciteitsprijzen

De ligging van de industriële haven van Verdon, aan de ingang van de monding van de Gironde, biedt het voordeel van bevoorrading via de rivier en de mogelijkheid om gebruik te maken van het PV-park dat is geïnstalleerd in de buurt van de site die Pure Salmon zal innemen. Voordat de bouw op de site begint, wordt een openbaar onderzoek uitgevoerd.