Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dinosaurussen waren niet echt in goede vorm toen de meteoor de aarde raakte

Toen 65 miljoen jaar geleden een meteoriet de aarde insloeg en het tijdperk vernietigde dinosaurussen Deze grote reptielen waren al in slechte staat. Gedurende 10 miljoen jaar waren ze al in verval. Dit is de conclusie
een onderzoek, Dinsdag gepubliceerd in het magazine natuur verbindingen, Onder leiding van Fabian Condamine, een CNRS-onderzoeker aan het Institute of Evolutionary Sciences in
Montpellier (Hérault).

Bijzonder waardevolle bevindingen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in dinosaurussen: paleontologen maken ruzie over de vraag of hun uitsterven plotseling plaatsvond, of dat de 12 km2 meteoriet net een “omkering van genade” heeft ondergaan, merkt de onderzoeker op. Fabian Condamine neigt naar de tweede hypothese.

lagere temperaturen

“De achteruitgang zal te wijten zijn aan significante veranderingen in de omgeving, waaronder lagere temperaturen tijdens het Krijt”, stelt hij. We zouden in ieder geval 7 graden Celsius zijn kwijtgeraakt. Voor deze soorten, die niet in staat zijn hun eigen lichaamswarmte te produceren en hoge temperaturen nodig hebben om zich te voeden, te verplaatsen of zich voort te planten, is deze klimaatverandering catastrofaal geweest. “Deze temperatuurdaling gaat gepaard met een toename van het uitsterven” van de dinosauriërs, vervolgt Fabian Condamine.

Tot overmaat van ramp waren de eerste verdwijningen gerelateerd aan herbivoren, waardoor het evenwicht in ecosystemen werd verstoord. In het bijzonder het geleidelijk uitsterven van kwaadaardige carnivoren, die minder herbivoren vonden om te eten. De onderzoeker in Montpellier legt uit: “Als we een analogie trekken met vandaag, met bijvoorbeeld de Afrikaanse vlaktes, dan zijn alle herbivoren, giraffen, olifanten, zebra’s, gnoes, herten heel structureel voor het hele ecosysteem. Omdat alle roofdieren ervan afhankelijk zijn Maar ook parasieten en planten. Zonder olifanten is er niet meer dezelfde vegetatie.”

READ  Veepee speciale verkoop gepland voor 2 juni 2021

Een “les” voor de man wiens “omgeving verslechtert”

Om deze bevindingen te bereiken, analyseerde het internationale team onder leiding van Fabian Condamine de evolutie tijdens het Krijt van zes grote families van dinosauriërs, waaronder de beroemde tyrannosauriërs, triceratops en hadrosauriërs. De onderzoekers verzamelden gedurende meerdere jaren stapels fossiele gegevens en schatten de evolutie van elke soort over duizenden jaren.

Voor Fabian Condamine belicht deze studie een “goed voorbeeld van een overdreven dominante groep” die geconfronteerd wordt met externe verstoringen die geleidelijk afnemen. “We kunnen dit vergelijken met andere dominante groepen”, zegt de onderzoeker. Ik denk in het bijzonder aan bepaalde groepen haaien, die tegenwoordig op de rand van uitsterven staan. En de mens? “Het is ook een les voor ons, dat is zeker”, merkt hij op. Ons milieu verslechtert. Bovendien klimatologisch. “