Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Zwitserse centrale bank boekte in 2022 een recordverlies van 132,5 miljard Zwitserse frank

De Zwitserse centrale bank boekte in 2022 een recordverlies van 132,5 miljard Zwitserse frank

CHF 132,5 miljard: Dit is het recordverlies dat de SNB in ​​2022 optekende. Een lichte stijging ten opzichte van de eerste schatting van januari.

Zoals aangekondigd in een op maandag 6 maart gepubliceerd persbericht met daarin de definitieve cijfers van vorig jaar, geeft de Stichting aan de betalingen aan de Confederatie en de Kantons daarom stop te zetten. “Dit verlies maakt elke uitkering voor boekjaar 2022 onmogelijk.” specificeren. De Zwitserse Nationale Bank geeft hen meestal een deel van haar winst. In 2021 maakte het een winst van 26,3 miljard Zwitserse frank en betaalde het hen daarmee in totaal 6 miljard frank.

Om haar monetaire beleid te beheren, vertrouwt de Zwitserse centrale bank op een grote beleggingsportefeuille die goud, aandelen en obligaties omvat. Ze zegt dat ze door de sterke schokken op de financiële markten sinds de invasie van Oekraïne enorme verliezen heeft geleden van 131,5 miljard frank op haar investeringen in buitenlandse effecten. De onveranderde goudvoorraad zag zijn waarde stijgen met 0,7%, wat resulteerde in een meerwaarde van 408,5 miljoen frank. Maar zijn frankposities boekten ook een verlies van 1 miljard frank.

Belastingen: een overeenkomst tussen Frankrijk en Zwitserland over de belasting van grensarbeiders die vanuit huis werken

De inflatie stijgt voor de tweede maand op rij

Tegelijkertijd steeg de inflatie in Zwitserland in februari tot 3,4% op één jaar tijd, vergeleken met 3,3% in januari. Dit komt met name door de stijging van de kosten van producten die in het land worden vervaardigd. Ze stegen vorige maand met 2,9%, na +2,6% in januari, volgens verklaringen van het Federaal Bureau voor de Statistiek (FSO) dat maandag werd gepubliceerd. Een andere verklaring voor deze stijging van de inflatie: een toename van luchtvervoer en reispakketten. Ook zijn de huren gestegen.

READ  Europa biedt zichzelf het beste

In de maandelijkse variatie stegen de prijzen met 0,7% ten opzichte van januari, aangezien de consumentenprijsindex uitkwam op 105,8 punten.

Van zijn kant stegen de prijzen van geïmporteerde producten in één jaar tijd met 4,9%. Ze stegen vorig jaar toen aardolieproducten stegen, maar de druk is wat afgenomen. In januari bedroeg de stijging nog 5,2% over een jaar.

Zo steeg de inflatie in Zwitserland voor de tweede maand op rij. Na in augustus een hoogtepunt van 3,5% te hebben bereikt, daalde het in de daaropvolgende maanden geleidelijk om in december weer terug te keren naar 2,8%. Maar in januari liep het ineens weer op door hogere prijzen voor elektriciteit en gas, maar ook voor voedingsmiddelen als brood en koffie.

Ondanks de gematigde inflatie is Zwitserland er voor het eerst sinds 2015 niet aan ontkomen om het monetaire beleid aan te scherpen

Ook in Zwitserland verstrakt het monetaire beleid

De inflatie in Zwitserland is veel lager dan in de eurozone met een prijsstijging van 8,5% in januari over een jaar, schat Eurostat. Echter, net als de Europese Centrale Bank (ECB) of de Amerikaanse centrale bank (Fed), koos de SNB er medio 2022 voor om haar monetaire beleid aan te scherpen in een poging om deze algemene prijsstijging te kalmeren. En dus verhoogde het zijn prijzen geleidelijk, in juni, september en vervolgens in december, de meest recente verhoging tot nu toe. Daarmee verhoogde ze de beleidsrente tot 1%.

Een belangrijke koerswijziging voor de Zwitserse monetaire instelling. Omdat de Zwitserse Centrale Bank zeven jaar lang een zeer accommoderend monetair beleid voerde om de overwaardering van de Zwitserse frank tegen te gaan door middel van een negatieve rente, aangevuld met marktinterventies om de appreciatie van de Zwitserse frank, die was opgeblazen, te beteugelen . zijn deviezenreserves.

READ  De CEO van Intersport wil zo'n dertig van zijn winkels verkopen

De Zwitserse Nationale Bank zal naar verwachting op 23 maart haar volgende rentebesluit bekendmaken.

De Verenigde Staten, Zwitserland, Noorwegen en de eurozone … een nieuwe golf van renteverhogingen door centrale banken

(met AFP)