Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De zware financiële boete voor de begunstigden als gevolg van deze praktijk

De zware financiële boete voor de begunstigden als gevolg van deze praktijk

Er zijn zojuist nieuwe details bekendgemaakt over het sociale leasingsysteem voor de aanschaf van elektrische auto’s. Volgens het decreet dat op 12 februari in de Staatscourant is gepubliceerd, zullen gezinnen die van dit krediet hebben geprofiteerd een zware boete moeten betalen.

Een boete van 1.500 euro bij onderverhuur

Op 1 januari 2024 lanceerde de overheid haar sociaal huuraanbod voor kleine budgetten. Hierdoor konden gezinnen met lage inkomens voor 100 euro per maand profiteren van een elektrische auto. Deze steun eindigde op 15 februari en zal volgens de regering in 2025 worden verlengd. Tot nu toe hebben al 50.000 mensen van de sociale huur geprofiteerd. Deze laatsten moeten zich er echter van bewust zijn dat zij bij onderverhuur een hoge boete kunnen krijgen.

Volgens de wijzigingen die zijn aangebracht in decreet nr. 2024-102 van 12 februari is het feitelijk ten strengste verboden om voertuigen die zijn aangeschaft in het kader van sociale steun aan een derde partij te verhuren. Op zo’n daad staat een boete van 1.500 euro. Klanten die aanbieden hun elektrische voertuigen onder te verhuren, moeten met deze praktijk stoppen.

Het besluit vermeldt echter niets over huurders die hun auto aan een derde willen uitlenen. Vervolgens vragen we ons af hoe de staat onderscheid wil maken tussen onderverhuur en een eenvoudige lening. Het is nuttig om te benadrukken dat deze afschrikkende maatregel werd genomen om te voorkomen dat deze steun zou worden afgeleid van zijn sociale karakter.

Voorwaarden om te profiteren van sociale huur

Ter herinnering: sociale huur of elektrische huur is een inkomensafhankelijke subsidie ​​voor werknemers met een laag inkomen wier werkplek meer dan 15 km van hun woning verwijderd is. Het voertuig in kwestie moet als vervoermiddel dienen tijdens de uitoefening van hun beroepsactiviteit. De huurovereenkomst is onvoorwaardelijk en kan maximaal 36 maanden duren. Wat de maandelijkse betalingen betreft, deze variëren afhankelijk van het gekozen model. Ze zijn echter beperkt tot 150 euro, met een gemiddelde van 100 euro.

READ  Vitara krijgt een nieuwe hybride motor

Voor het huren van bijvoorbeeld een Renault Twingo E-Tech bedraagt ​​het bedrag 40 euro. Voor een duurder model, zoals de Peugeot e-2008, betaalt de ontvanger 149 euro. Nog een voorwaarde voor elektrisch leasen: het hanteren van een limiet van 12.000 km per jaar.