Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De werkloosheid onder ondernemers bereikt een alarmerend hoogtepunt

De werkloosheid onder ondernemers bereikt een alarmerend hoogtepunt

Werkloosheid van ondernemers: stijgende rentetarieven en de hervatting van de betrokken URSSAF-missies

Het is een somber record dat naar voren komt uit de werkloosheidscijfers: onder de nieuwkomers in 2023 zijn 51.555 voormalige bedrijfsleiders, Altares Group en het SGR, onthuld in de laatste editie van het Entrepreneurs in Employment Observatory. Deze stijging van 33,3% ten opzichte van 2022 duidt op een terugkeer naar het niveau van de economische moeilijkheden van vóór de Covid-19-pandemie.

De stijging van de werkloosheid onder bedrijfsleiders kan door verschillende factoren worden verklaard. De stopzetting van de overheidssteun na Covid, renteverhogingen en de hervatting van de URSSAF-toewijzingsprocedures hebben voor veel bedrijven tot een liquiditeitscrisis geleid. Het voorbeeld van deze ondernemers, die hun bedrijf gemiddeld zeven jaar hebben gerund, laat zien dat zelfs gevestigde bedrijven niet immuun zijn voor deze golf van werkloosheid. Vooral de bouw-, accommodatie- en restaurantsector werden getroffen, met een toename van het banenverlies met 40%.

Werkloosheid onder ondernemers: vooral de bouwsector, de woningbouw en de horeca worden getroffen

Uit demografische analyse blijkt dat de werkloosheid onder ondernemers een breed scala aan leeftijden treft, waarbij de gemiddelde leeftijd 46 jaar bedraagt. De crisis spaart ervaren managers en jonge ondernemers niet, wat een kwetsbaarheid benadrukt die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De meerderheid van de getroffen bedrijven zijn kleine bedrijven met minder dan vijf werknemers, wat de kwetsbaarheid van deze kleine structuren onderstreept.

De sectorale verschillen zijn opmerkelijk, waarbij sectoren als de bouw en de woningbouw/catering vooroplopen in deze stijging van de werkloosheid. Zo raakten in 2023 in de bouwsector 12.071 ondernemers werkloos, een stijging van 40,2%. Makelaarskantoren noteerden de slechtste trend (767 bedrijfsleiders, of +103,4%). Ook alle bouwactiviteiten lijden hieronder en veroorzaken alleen al het verlies van 10.219 banen. In de sector horeca, horeca en drankgelegenheden raakten in 2023 6.964 managers werkloos. De horecaactiviteiten concentreren ruim driekwart van de getroffen bedrijfsleiders in deze sector.

READ  Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky redde "Bevrijding" met 15 miljoen euro