Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bevestigt dat het Assad-regime de chlooraanval in Douma in 2018 heeft uitgevoerd

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bevestigt dat het Assad-regime de chlooraanval in Douma in 2018 heeft uitgevoerd

Op vrijdag 27 januari beschuldigde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Syrië ervan een In 2018 kwamen in Syrië 43 mensen om bij een chlooraanval. Volgens een langverwacht rapport van OPCW-onderzoekers, “Er zijn redelijke gronden om aan te nemen.” De Syrische luchtmacht liet tijdens de burgeroorlog giftige gassen vallen op de stad Douma bij Damascus.

“Ten minste één Mi-8/17-helikopter van de Syrian Arab Air Force, die de luchtmachtbasis Dumayr verliet en opereert onder controle van de Tiger Forces, liet twee gele cilinders vallen die twee woongebouwen in het stadscentrum troffen.”Staat het in het rapport.

Een van de projectielen raakte het plafond, Het scheurde en liet snel los (…) Chloor, in extreem hoge concentraties, verspreidde zich snel door het gebouw, waarbij 43 geïdentificeerde mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten.”, beschrijft het rapport. De tweede cilinder raakte een platte, gedeeltelijk open f “Het begon langzaam chloor af te geven, wat weinig effect had op degenen die als eerste ter plaatse kwamen.”

“De wereld kent nu de feiten.”

Reddingswerkers zeiden dat ze mensen behandelden voor ademhalingsproblemen, schuim in de mond en andere symptomen. Onderzoekers, die door Damascus de toegang tot de locatie werd ontzegd, analyseerden ter plekke genomen monsters, interviewden overlevenden en getuigen en voerden ballistische tests uit. Ze beoordeelden videobewijs, foto’s, satellietbeelden en computerschema’s en schakelden experts in.

Het gebruik van chemische wapens in Douma – en elders – is onaanvaardbaar en een schending van het internationaal recht.Directeur-generaal van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, Fernando Arias, zei in een verklaring. “De wereld kent nu de feiten en het is aan de internationale gemeenschap om te handelen.”hij voegde toe.

READ  El Salvador, Franse plaatsen, enz.: Samenvatting van week 6
Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Nieuwe massale repatriëring van vrouwen en kinderen uit Syrië bevestigt Franse breuk met “geval per geval”

Het werk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens leidde tot controverse nadat twee voormalige medewerkers van de in Den Haag gevestigde organisatie de resultaten van een eerder onderzoek in twijfel trokken, in de veronderstelling dat ze waren gewijzigd om bewijs te leveren van een meer definitieve chemische aanval. Maar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zei dat haar onderzoekers dat wel deden Ik onderzocht een reeks mogelijke scenario’s. En hij concludeerde “De Syrian Arab Air Force is de dader van deze aanval.”.

De door Syrië en Rusland voorgestelde stellingen worden verworpen

Damascus en zijn bondgenoot Moskou hebben deze aanval op Douma herhaaldelijk ontkend en andere hypothesen naar voren gebracht. Ze beschuldigden de rebellen en reddingswerkers ervan de aanval te hebben georganiseerd en de lichamen ter plaatse te hebben gebracht. Ze beweerden ook dat een islamitische fabriek voor chemische wapens was getroffen. Maar OPCW-onderzoekers zeiden dat er geen bewijs was om de beweringen te ondersteunen “grondig gecontroleerd”.

Douma stond onder controle van de oppositie ten tijde van het incident, dat plaatsvond tijdens een groot offensief van Syrische regeringstroepen om de stad nabij de hoofdstad te heroveren. Een paar dagen later lanceerden de Verenigde Staten luchtaanvallen in Syrië, samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De wereld met Agence France-Presse