Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De ontdekking van het oudste DNA ter wereld dat twee miljoen jaar oud is

De ontdekking van het oudste DNA ter wereld dat twee miljoen jaar oud is

Wetenschappers hebben aangekondigd dat ze het oudste DNA tot nu toe hebben geëxtraheerd, twee miljoen jaar oud. Deze belangrijke ontdekking werd gedaan uit Pleistocene afzettingen in Groenland, waarmee een nieuw hoofdstuk voor paleogenetica werd geopend.

Een ontdekking die de genetica radicaal zal veranderen. Wetenschappers kondigden aan, in Het wetenschappelijke tijdschrift Nature, na de ontdekking van het oudste DNA-extract ooit geïdentificeerd. Het werd twee miljoen jaar geleden ontdekt uit Pleistocene afzettingen in Groenland, waarmee een nieuw hoofdstuk voor de paleontologie werd geopend.

“DNA kan 2 miljoen jaar overleven, twee keer zo lang als eerder bestaand DNA”, zegt Mikkel Winter Pedersen, een van de hoofdauteurs van het onderzoek.

technologische prestatie

Er zijn minstens 41 objecten bestudeerd door wetenschappers. Dankzij innovatieve technologie konden ze deze fragmenten, die twee keer zo oud zijn als eerdere records, uit het bot van een Siberische mammoet halen.

De gebruikte methode “biedt een fundamenteel begrip van waarom mineralen of sedimenten in staat zijn om DNA te behouden… Het is een doos van Pandora die we gaan openen”, zegt Karina Sand, die de biologiegroep aan de Universiteit van Kopenhagen leidt en erbij betrokken was in de studie. .

De fragmenten zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze bevroren zijn en zich bevinden in kleine geëxploiteerde oppervlakken dat, met deze ontdekking, Mikkel Winter Pedersen, “we de barrière doorbreken van wat we dachten te kunnen bereiken in termen van genetische studies.”

“Lang werd gedacht dat een miljoen jaar de limiet was voor DNA-overleving, maar vandaag verdubbelen we dat. En dat zet ons duidelijk aan om naar sites te zoeken.”

Groene aarde en zijn unieke omgeving

Het werk van de wetenschappers begon in 2006 en zo konden ze twee miljoen jaar geleden een “beeld” van het gebied creëren. Naast de DNA-fragmenten valt echter vooral de aanwezigheid van een mastodont alleen op, omdat deze tot nu toe niet eerder in het noorden is gevonden.

In sedimenten uit het uiterste noorden van de Verenigde Staten zijn verschillende DNA-fragmenten geïdentificeerd groen landHet heet Kaap Kopenhagen, en (het komt) uit een omgeving die we vandaag nergens op aarde zien”, zei Mikkel Winther Pedersen.

Inderdaad, vandaag is Kaap Kopenhagen een poolwoestijn geworden. Er zijn verschillende soorten sedimenten ontdekt, waaronder uitstekend bewaard gebleven fossielen van planten en insecten. De onderzoekers hebben echter niet geprobeerd het DNA van de gevonden voorwerpen vast te stellen en er was weinig informatie over de mogelijke aanwezigheid van dieren.

Daarom zet deze unieke omgeving wetenschappers aan het denken over het aanpassingsvermogen van verschillende soorten die in die tijd over elkaar wreven. Groenland, Deens voor ‘groen land’, had temperaturen die 11 tot 17 graden Celsius warmer waren dan nu, maar op deze breedtegraden gaat de zon niet onder in de zomermaanden en komt ze niet op in de winter.

Het vinden van Siberische mammoeten daar “doet je nadenken over de veerkracht van soorten: hoe soorten zich daadwerkelijk kunnen aanpassen aan één klimaat en verschillende soorten klimaat, kan anders zijn dan we eerder dachten”, concludeerde Mikkel Winther Pedersen.

READ  Ben jij een van de 10% van de bevolking die deze puzzel kan oplossen?