Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De onroerendgoedzwendel van Apollonia in Marseille zal eindelijk worden beoordeeld

Ze droomden ervan tegen lagere kosten een vastgoedportefeuille op te bouwen, maar verloren uiteindelijk bijna een miljard euro: Apollonia en 13 andere beklaagden zullen in Marseille worden berecht voor wijdverbreide fraude ten koste van 700 investeerders. Veertien jaar nadat de eerste klachten waren ingediend, vaardigde de onderzoeksrechter van Marseille, Valerie Muller, medio april een verwijzingsbevel uit naar de correctionele rechtbank (ORTC) in deze omvangrijke zaak. Een proef wordt verwacht in het voorjaar van 2023.

Lees ook – Fransen willen meer dan ooit investeren in vastgoed

Een van de belangrijkste beklaagden is de Apollonia Wealth Management Company, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) De oprichters: echtgenoten Moussa Jean Badach, 67, een voormalige koopman, zijn vrouw Vivian, 65, een schoonheidsspecialiste, evenals hun zoon Benjamin Heisen Badach, 44, die destijds aan het hoofd stond van het bedrijf. Ze werden ook voor de rechter gebracht, de advocaat van het bedrijf, mij René Spadola, vertegenwoordigers – Remy Suchant, François Melis, Jean-Luc Puig en Amelie D’Almeida – drie administratieve medewerkers van Apollonia die verantwoordelijk zijn voor de relaties met banken: Linda Quintart, Fabienne Florentino en Holda Dahir evenals twee notarissen – Jean-Pierre Prinz en Philip Gordoniod.

De onmogelijkheid van zelffinanciering

In het begin van de jaren 2000 beleefde Apollonia een verbazingwekkende hausse die ertoe leidde dat het de voorpagina’s van zakelijke kranten bezette. navel? Het biedt vermogende klanten, met name uit de medische wereld, investeringen in onroerend goed om activa op te bouwen voor hun pensioen. Apollonia bood haar prospects, telefonisch, veel vastgoedprogramma’s aan die in aanmerking kwamen voor het systeem van professionele meubelverhuurbedrijven (PPL), financieel gunstig. Het mechanisme zag er aantrekkelijker uit zoals: “De gecombineerde effecten van deze belastingvoordelen en inkomsten uit huurwoningen waren bedoeld.”Volgens de projectpromotors een garantie voor klanten “Zelffinancierende acquisities waarmee ze een aanzienlijke erfenis kunnen opbouwen, met vrijwel geen portemonnee, die op het punt staat met pensioen te gaan.”vat de onderzoeksrechter samen.

READ  Na te zijn veroordeeld in de Tabby-zaak, zou Stephen Richards het presidentschap van Orange kunnen verlaten

Maar de toegangsprijs om bij deze “beker” te komen was hoog, en de belegger moest een inkomen van ruim 23.000 euro per jaar verantwoorden uit zijn verhuurbedrijf. Wat leidde tot de verspreiding van acquisities voor een bedrag van tussen de 800 duizend en vier miljoen euro door investeerders. Uiteindelijk gingen honderden van hen akkoord met de deal. Vandaag zijn er 690 als burgerlijke partij toegetreden.

Omdat de beloofde zelffinanciering “Het was maar een luchtspiegeling”De rechter bevestigt zijn bevel. “belastingverlagingen” belofte Het had maar een beperkte reikwijdte. En “Markthuur alleen liet niet toe dat er voldoende geld vrijkwam om volledig zelf te financieren.” Naar verluidt in verband met de overgewaardeerde activa. Bovendien werden de investeringen vermenigvuldigd zonder rekening te houden met de reële schuldenlast van de investeerders.

Dit moment is in het geding, zesentwintig banken die samenwerken met de operatie zijn civiele partijen. Ook zij hadden kunnen worden misleid door frauduleuze leningaanvragen die blanco waren ondertekend door klanten en ingevuld door Apollonia, die hen niet waarschuwde dat er andere leningen gaande waren, zodat “bestanden passeren”. Ook de betrokkenheid van notarissen die met kennis van zaken obligaties zouden hebben opgemaakt, werd aan de kaak gesteld.

15% commissie

Gerustgesteld door de tussenkomst van deze notarissen die 3.316 kavels verwierven voor 618 kopers en 650 miljoen euro aan investeringen, maar ook door advocaten en grote bankmerken, geloven investeerders dat de Apollonia die beloofde hen een product te leveren “kant-en-klaar”. Uiteindelijk verkocht het in Aix gevestigde bedrijf van 2002 tot 2010 5305 panden voor ongeveer 950 miljoen euro.

READ  Het maximale bedrag aan contanten dat zonder bewijsstukken op de bank kan worden gestort

De 15% commissie (op de verkoopprijs) die het echtpaar Badache verdiende, stelde hen in staat om over de weg te rijden (gebruik van privévliegtuigen, Ferrari’s, enz.) en een indrukwekkend erfgoed te vergaren: ongeveer veertig appartementen van het LMP-systeem, een huis in Bouches -du-Rhône ter waarde van 1,5 miljoen euro of een chalet ter waarde van 6 miljoen euro in Zwitserland. Op een deel van deze activa is beslag gelegd.