Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De meest gedetailleerde studie levert haar oordeel

De meest gedetailleerde studie levert haar oordeel

Ieder van ons heeft geleefd met kleine maar constante details, die na verloop van tijd onevenredig groeien. Voor mij was het een anti-reflecterend blauw filter op mijn bril – een optie die ik nooit heb gekozen, maar die ik moest verdragen. Er gaat een heel belangrijke studie mijn kant op.

Bron: Unsplash

Er wordt vaak gezegd dat details het verschil maken. Zelf ben ik een jaar lang een heel bijzonder detail tegengekomen: het blauwe antireflectiefilter op mijn bril.

Nadat een bestelling bij mijn optometrist verkeerd ging, heb ik deze specifieke lenzen ontvangen. Uit gêne of misschien wel uit beleefdheid durfde ik er nooit met hem over te praten. Achteraf gezien had ik het hem moeten vertellen. Waarom ? Wanneer deze glazen blauw licht filteren, absorberen ze een deel van dat licht, waardoor de andere kleuren van het spectrum, vooral geel, licht overheersen. Dus als ik deze bril gebruik, zie ik een ietwat warme of gelige tint. Maar heb je me geholpen?

Hoewel blauw licht de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, onder meer met de filters die in onze schermen zijn ingebouwd en zogenaamde brillen, heeft een grootschalig recent onderzoek geprobeerd de controverse op te lossen.

Openbaarmaking van de resultaten van de Cochrane-review

Cochrane, een toonaangevend tijdschrift, gemarkeerd Resultaten van 17 gerandomiseerde klinische onderzoeken uitgevoerd in 6 verschillende landen. Het doel van deze tests was het onderzoeken van de schadelijke effecten van blauw licht, gevonden tussen 380 en 450 nanometer in het zichtbare spectrum, met name uitgezonden door onze schermen (maar ook door de zon). Het algemene idee is dat dit licht onze ogen belast en onze slaap verstoort.

READ  Corsair K70 Pro Mini review: een 60% gaming-toetsenbord dat bijna alle vakjes aanvinkt

Volgens dit uitgebreide overzicht lijkt er echter onvoldoende bewijs te zijn dat blauw licht schadelijk is. Bovendien wordt het nut van een bril die dit licht zou moeten filteren in twijfel getrokken. De studie gaf aan dat veel van de klinische onderzoeken over dit onderwerp van lage kwaliteit waren. Slechts een derde van de onderzoeken werd bijvoorbeeld opgenomen in het register van klinische onderzoeken en minder dan de helft verstrekte statistieken over de voltooiing van de basislijnonderzoeken.

Verder het, Er is geen bewijs dat deze filters het netvlies beschermen tegen beschadiging. Samengevat, De studie concludeerde dat het gebruik van filterlenzen mogelijk niet direct voordelen biedt om visuele vermoeidheid te verminderen.

Bijwerkingen: mythe of realiteit?

In het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de effectiviteit van de bril. Het hield ook rekening met mogelijke ongewenste bijwerkingen. De resultaten toonden aan dat de bijwerkingen minimaal waren en waarschijnlijk alleen te wijten waren aan het dragen van een bril. Symptomen zoals hoofdpijn en een slecht humeur werden gemeld, maar waren vergelijkbaar, ongeacht of de bril blauw licht filterde of niet.

Op basis van de bevindingen zei Dr. Singh: Het blauwe licht dat onze ogen zien van kunstmatige bronnen is minuscuul in vergelijking met natuurlijk daglicht. Om veel blauw licht uit te filteren, moeten lenzen ook een duidelijk amberkleurige tint hebben, wat de kleurperceptie drastisch verandert. »


Om ons te volgen, nodigen wij u uit om Download onze Android- en iOS-app. U kunt onze artikelen en profielen lezen en de nieuwste video’s bekijken op YouTube.