Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De laatste krokodil van Europa leefde 4,5 miljoen jaar geleden in Spanje

De laatste krokodil van Europa leefde 4,5 miljoen jaar geleden in Spanje

In de provincie Granada, gelegen in Andalusië, Zuid-Spanje, hebben paleontologen een indrukwekkende ontdekking gedaan. Ze haalden een krokodillentand eruit, de laatst bekende krokodillentand in Europa. Deze tand is 4,5 miljoen jaar oud. Daarom dateert het uit het Plioceen-tijdperk, de laatste geologische periode van het Neogeen-tijdperk. Dit betekent dat de laatste levende krokodil in Europa dateert uit het Plioceen-tijdperk.

De ontdekking ondersteunt ook de theorie dat krokodillen ongeveer 6,2 miljoen jaar geleden vanuit Afrika naar Europa kwamen. De tand werd door paleontologen geëxtraheerd uit de opgravingslocatie Baza-1. Deskundigen zijn van mening dat dit dier lijkt op de Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) die momenteel in Afrika leeft.

Lees ook >> Een 90-jarige gigantische krokodil gevangen in Florida weegt ruim 400 kg

Het is de enige krokodillentand die in Europa is ontdekt uit het Plioceen-tijdperk

De fossielenlocatie Baza-1 werd begin jaren 2000 opgegraven en in meer dan twintig jaar zijn op deze locatie al meer dan 2000 fossielen ontdekt. Het meest verrassende is dat de oppervlakte slechts 30 vierkante meter bedraagt. Een persbericht van het Catalaanse Instituut voor Paleo-ecologie en Sociale Evolutie bevestigt dat deze krokodillentand de eerste is die op de vindplaats is gevonden en de enige die is ontdekt onder de Europese fossielen uit het Plioceen-tijdperk.

Europese krokodillentand ontdekt in Spanje – Beeldbron: IPHES

Het is een krokodillensoort van Afrikaanse oorsprong die op het Iberisch schiereiland arriveerde door een zeearm over te steken voordat de Middellandse Zee opdroogde tijdens de Myceense zoutcrisis, iets meer dan 6 miljoen jaar geleden. “, specificeert Dr. Bienvenido Martínez Navarro, een ICREA-onderzoeker bij IPHES-CERCA en mededirecteur van de opgraving.

READ  Saturnus kantelde nadat een van zijn manen snel weg was gegaan

De zoutcrisis in Messinië verwijst naar het uitdrogen van de Middellandse Zee tijdens het Plioceen. Ze werden veroorzaakt door mondiale afkoeling die het oceaanwater in gletsjers en ijsbergen blokkeerde. Als gevolg hiervan daalde de zeespiegel met ongeveer 70 meter. Tektonische veranderingen zorgden er ook voor dat de oceaanbodem rond de Straat van Gibraltar steeg. De Middellandse Zee werd van de oceaan afgesneden voordat deze opdroogde.

Lees ook >> In Australië veroorzaken helikopters seksuele waanzin bij krokodillen

De laatste krokodil in Europa is geclassificeerd als Crocodile niloticus

Op de opgravingslocatie Baza-1 werden geen andere anatomische delen van de krokodil ontdekt. Dit maakt het moeilijk om het type krokodil met slechts één tand te bevestigen. Onderzoekers classificeerden het dier echter als een krokodil. ” We hebben niet genoeg anatomische nauwkeurigheid om nauwkeuriger te zijn “Voegt Dr. Bienvenido Martinez Navarro toe. Hij gelooft nog steeds dat deze tand het meest waarschijnlijk is.” Een van de laatste krokodillen in Europa “.

Tot nu toe zijn fossielen die wijzen op de aanwezigheid van krokodillen op het Europese continent afkomstig uit eerdere afzettingen. Het dateert uit het Mioceen-tijdperk, 23 miljoen tot 5,3 miljoen jaar geleden. Sommige dateren ook uit het begin van het Plioceen, 5,3 miljoen jaar geleden. Deze tand is dan ook het nieuwste bewijs van de laatste krokodillen die op Europese bodem rondliepen.

bron : Catalaans Instituut voor Menselijke Paleo-ecologie en Sociale Evolutie