Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Franse economie sluit het jaar koel af

De Franse economie sluit het jaar koel af

Huishoudens hebben te maken met een lagere consumptie-inflatie en bedrijven produceren minder om de energieprijsschok te compenseren: met twee vertragende groeimotoren zal de Franse economie het jaar op een negatief hoogtepunt eindigen.

Het BBP zou in dit vierde kwartaal met 0,2% moeten krimpen, volgens prognoses van het National Institute of Statistics and Economic Studies (Insee) die op donderdag 15 december zijn gepubliceerd. Een meer pessimistische prognose dan eerdere prognoses die een nulgroei voor deze periode voorspelden.

Ondertussen lijkt de inflatie zich te stabiliseren. De stijging van de prijzen over twaalf maanden bedroeg 6,2% eind november, volgens de indicatoren die ook op donderdag 15 december werden gepubliceerd, een cijfer dat ongewijzigd bleef ten opzichte van het cijfer van oktober. Deze stabiliteit wordt toegeschreven aan de vertraging van de stijging van de energieprijzen in de afgelopen weken, terwijl de voedselprijzen gemiddeld met 12% blijven stijgen.

“zich terugtrekken”

Voor de Franse economie, die 2022 zo zal afsluiten met een groei van 2,5%, tegenover 6,8% in 2021, het jaar van herstel na Covid-19, is het meer dan “koeling”volgens de door nationale statistici gekozen term, niet in een recessie belandt. “We verwachten geen activiteitsonderbreking, zelfs geen technische recessie, maar eerder een daling”bevestigt Julien Puget, hoofd van de Business Cycle Division bij INSEE.

In Percy wordt dat geschat Wat het exacte cijfer voor de vertraging ook mag zijn, we worden niet geconfronteerd met een wijdverbreide schok die de veerkracht van de Franse economie in twijfel zal trekken.. Bewijs van zijn vertrouwen “In het vermogen van de economie om te herstellen, omdat we de energieschok hebben kunnen overwinnen”, De directie houdt haar aanname van 1% groei in 2023 opgenomen in de financieringsnota. Dit veronderstelt, gegeven een groeistijging van 0,4% aan het einde van het eerste halfjaar, een groei van 0,8% in elk van de volgende twee kwartalen.

READ  Als uw inkomen in 2022 minder stijgt dan de inflatie, betaalt u minder belasting
Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Echte en waargenomen inflatie, subjectief gedragsweer

Deze ‘daling’, in de term die door INSEE wordt gebruikt, zal niet alleen klein zijn, maar kan ook van korte duur zijn, waarbij de activiteit aan het begin van het jaar terugkeert naar groen. INSEE verwacht dat het bbp in het eerste kwartaal van 2023 met 0,1% en in het tweede kwartaal met 0,3% zal stijgen, ondanks een lichte stijging van de inflatie, die aan het begin van het jaar naar verwachting 7% zal bedragen.

Je hebt 66,25% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.