Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Etna biedt een prachtig schouwspel door rookringen uit te spuwen

De Etna biedt een prachtig schouwspel door rookringen uit te spuwen

Sinds het begin van de week komen bijna complete rookringen, waarvan sommige een diameter van enkele tientallen meters bereiken, uit de beroemde Siciliaanse vulkaan.

De ringen vormen een perfecte cirkel die eruit ziet alsof deze is gevormd door de mond van iemand die een sigaret rookt. Er zit in feite geen menselijke tussenkomst achter de halo's die sinds begin deze week ontsnappen uit een van de kraters van de Etna, de vulkaan in het oosten van Sicilië.

Dit fenomeen, hoewel zeldzaam, komt niet voor het eerst voor op het Italiaanse eiland. De Etna, bijgenaamd de “Lord of the Rings”, is niet de enige die deze rookringen genereert die een diameter van 200 meter kunnen bereiken en die hun ronde vorm in de lucht ongeveer tien minuten kunnen behouden, zoals weergegeven in de afbeelding . Toekomstige wetenschappen. Het is ook mogelijk om rookringen te zien vliegen vanuit Stromboli of Eyjafjallajökull in IJsland.

Nieuw gat met “perfecte vorm”

Het vreemde fenomeen dat zich begin april voordoet, wordt verklaard door de vorming van “een nieuwe krater (die) een paar dagen geleden is gevormd in de zuidoostelijke krater”, gelegen op meer dan 3.350 meter hoogte, aldus Giuseppe Barbagallo van Reuters. Etna-gids. Deze nieuwe krater “heeft een monding in de vorm van een perfecte cirkel, waaruit verschillende vulkanische ringen tevoorschijn komen.”.

Deze ringen zijn te wijten aan ‘de vorm van de krater en het kanaal’, ‘de druk die min of meer stijgt’ en ‘de gasinhoud’, zegt Jacques-Marie Bardintzeff, een vulkanoloog aan de Universiteit van Parijs. Geïnterviewd door TF1. Rookringen zijn daarom het product van gasemissie tijdens explosies die plaatsvinden in smalle kanalen boven magmakamers.

“Het zijn zoveel factoren die samenkomen om uiteindelijk een klein wonder te creëren.”

De vorming van deze ringen voorspelt niet veel goeds voor een toekomstige vulkaanuitbarsting, ook al is de Etna een actieve vulkaan die regelmatig lava en as uitspuwt.

READ  Realme Smart Cam 360°-test: een goede camera om uw kat op vakantie in de gaten te houden

Meest gelezen