Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De eerste Europeaan die een kunsthoornvlies plaatste bij een blinde patiënt

Een 38-jarige patiënt die een kunstmatige hoornvliestransplantatie onderging in N van
Montpellier. Deze eerste klinische proef bij mensen is het onderwerp van een studie bij 45 patiënten over de hele wereld: in Canada, Nederland, Israël, Parijs en Montpellier. Na het uitvoeren van dierproeven hebben sinds het begin van het jaar al twee patiënten in Israël geprofiteerd van deze transplantaties.

Hoornvliesziekte is de derde belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. Ze zijn van infectieuze, inflammatoire, traumatische of genetische oorsprong. Huidige oplossingen voor de behandeling van hoornvliesblindheid omvatten donortransplantaties. Transplantaten, die een beperkte houdbaarheid hebben, worden soms afgekeurd en hebben vaak na tien jaar een nieuwe transplantatie nodig.

‘Er is geen immuunreactie mogelijk’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 20% van de hoornvliesblindheid niet worden genezen met een hoornvliestransplantatie van een donor. Wereldwijd hebben negen miljoen mensen er last van. In Frankrijk, in 2019, het laatste jaar voor Covid, 5.436 zaken Er werden corneatransplantaties uitgevoerd.

Oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux, had de eerste Franse patiënt die kunstmatig werd geïmplanteerd keratitis geassocieerd met het herpesvirus. Zijn transplantatie werd verschillende keren geweigerd. De N De Montpellier sloot zich aan bij de Israëlische startup Corneat, die uit dit kunstmatige hoornvlies groeide. “CHU bevindt zich in dit soort ontwikkelingen op het gebied van innovatie”, zegt professor Vincent Daine, hoofd van de afdeling Oogheelkunde. Omdat het een synthetische stof is, is er geen mogelijke immuunreactie. Deze operatie wekt veel hoop en verwachtingen bij patiënten aan wie transplantatie is geweigerd.”

READ  Frankrijk bevestigt dat zijn gezondheidsdatacenter de servers van Microsoft zal verlaten