Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Cyberaanvallen tegen Viamedis en Almerys: betaling door derden stopgezet, patiënten gedwongen de kosten vooraf te betalen

De penetratie van betalingsplatforms van derden dreigt sommige mensen te ontmoedigen een nieuwe bril te kopen.
Ze worden altijd vergoed, maar klanten moeten de kosten betalen terwijl ze wachten tot het computersysteem verzekerd is.
Het is duidelijk dat dit een beperking is waar optometristen momenteel mee te maken hebben.

Volg de volledige berichtgeving

Weekends om 20.00 uur

Dit is een van de gevolgen van de computerhack op Viamedis en Almerys, twee bedrijven die derdebetalers beheren ten behoeve van aanvullende ziektekostenverzekeringen voor enkele miljoenen socialezekerheidshouders in Frankrijk. Deze cyberaanval leidde tot de diefstal van persoonlijke gegevens (burgerlijke staat, geboortedatum) en gezondheidsgegevens (burgerservicenummer, naam aanvullende zorgverzekering, contractgaranties) van sommige mensen. “33 miljoen mensen”Naar goeddunken van de CNIL, de digitale privacywaakhond.

Sinds hun sluiting zijn de externe betalingsplatforms Viademis en Almerys niet langer toegankelijk. “De praktijk is om alles te sluiten en vervolgens geleidelijk de diensten te heropenen waarvan we zeker weten dat er geen risico is“, legt Corinne Hennen, computerbeveiligingsexpert, uit in het TF1-rapport bovenaan dit artikel. In de tussentijd worden veel patiënten gedwongen vooraf te betalen. Dit is het geval van Charlotte, die ons team heeft ontmoet, die moet gaan naar zijn oogarts, zoals elke maand, om nieuwe lenzen te halen.

  • Lees ook

    Hack van Viamedis en Almery: zo weet je of jij een van de miljoenen getroffen Fransen bent

Deze keer zal ze, anders dan normaal, moeten betalen, omdat haar oogarts de kosten bij haar onderlinge verzekering niet meer kan betalen. “Dit zijn de lenzen die ik elke dag draag om helder te zien. Op dit moment kan ik niet meer zonder“, legt hij uit via de TF1-microfoon.

READ  De raad van bestuur heeft alleen Elon Musk afgewezen

Dit enorme datalek blijft niet zonder gevolgen voor optometristen. “We kunnen niet langer offertes aan onze klanten verstrekken, ondersteuning aanvragen of facturen uitreiken voor dossiers in uitvoering. Ook kunnen wij niet betalen voor onderdelen die wij in de winkel hebben afgeleverd. Mensen vertrokken met hun bril, maar het wederkerige deel kunnen we niet betalen“Bedragen die oplopen tot honderden euro’s”, legt Charlene Delaby, optometrist in Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine) uit.

  • Lees ook

    Wijdverbreide hacking van gezondheidsgegevens: onderzoek geopend door het Openbaar Ministerie van Parijs

Een ander gevolg is dat een bepaald aantal patiënten hun afspraak liever uitstelt vanwege gebrek aan ondersteuning.”Wij zijn ook klanten kwijtgeraakt. Er zijn mensen die hun bril niet willen laten doen, omdat wij geen ondersteuningsverzoeken kunnen leveren. Ze willen de kosten niet betalen“, legt de optometrist uit. Het zou nog enkele dagen moeten duren voordat beide platforms opnieuw opstarten.


PhD | Verslag: Johan Mavert en Quentin Trigodet