Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Covid: Waarom blijft deze virusziekte, die zo wijdverbreid is geworden, een probleem voor de volksgezondheid?

Covid: Waarom blijft deze virusziekte, die zo wijdverbreid is geworden, een probleem voor de volksgezondheid?

Na de pandemie van de afgelopen jaren is de angst om Covid-19 op te lopen minder sterk geworden. Het virus is minder gevaarlijk geworden. Het is echter geen ziekte zoals alle andere.

Verre van de angst die heerste in de begindagen van de pandemie, die vier jaar geleden begon, is Covid-19 gemeengoed geworden nadat het minder gevaarlijk is geworden. Maar het blijft een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en vertoont hardnekkige eigenaardigheden vergeleken met andere ziekten.

De consolidatie versnelt

2023 markeerde een nieuwe fase in de normalisering van Covid. Deze trend was vorig jaar al gevoelig, nadat een pandemie met historische implicaties de periode 2020-2021 domineerde, en de trend versnelde.

Sinds mei beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus niet langer als een internationale noodsituatie. Als de Wereldgezondheidsorganisatie graag wil herhalen dat de epidemie aanhoudt, is dit besluit een groot symbool.

Dit jaar zag ook het einde van ‘zero Covid’. China was het laatste grote land dat dit uitzonderlijke beleid ten uitvoer legde, dat tot doel heeft de verspreiding van de ziekte uit te bannen en niet alleen te beperken, en heeft dit begin dit jaar verlaten.

Een veel minder gevaarlijk virus

Waarom deze uniformiteit? Ten eerste omdat Covid-infecties vandaag de dag veel minder gevaarlijk lijken dan in 2020, toen veel landen ongekende isolatiebesluiten namen in het licht van de dodelijke gevolgen van SARS-CoV-2, het virus dat aan de oorsprong lag van de pandemie.

Dit is het resultaat van effectieve vaccins, die sinds 2021 worden verspreid, en de immuniteit die de bevolking heeft verworven tijdens opeenvolgende besmettingsgolven met het virus.

READ  De effecten van Covid op de hersenen zijn bevestigd

Antoine Flaholt, een epidemioloog aan de Universiteit van Genève, bevestigt dat het sterftecijfer, dat overeenkomt met het individuele risico op overlijden na infectie, “aanzienlijk is afgenomen vergeleken met het tijdperk vóór de vaccinatie.”

“De verhouding is ongeveer één op duizend of misschien minder”, beweert hij, toen het risico aan het begin van de epidemie als percentage werd gemeten.

Dit is een vergelijkbaar infectieniveau als het seizoensgriepvirus, ook al is het riskant om precies te bepalen welk virus van de twee gevaarlijker is.

Het probleem is nog steeds groot

Daarom is Covid onder meer een luchtwegaandoening geworden. Maar in deze context levert het nog steeds grote problemen op voor de volksgezondheid, die soms verband houden met de privacy ervan.

In tegenstelling tot andere ziekten zoals griep, ervaart Covid meerdere golven per jaar. Daarom kan het niet worden omschreven als een winterziekte, maar de uitbraak zou kunnen samenvallen met het klassieke epidemische seizoen.

Dit is momenteel het geval: “Covid-19 is een van de ziekten die momenteel evolueert” in veel landen, waarschuwde Maria Van Kerkhove, epidemioloog bij de Wereldgezondheidsorganisatie, zondag.

Deze groei houdt gedeeltelijk verband met de opkomst van een subvariant die bekend staat als JN.1. De nieuwe versie van Omicron, al twee jaar de dominante versie van het virus, lijkt niet bijzonder gevaarlijk, maar lijkt wel zeer overdraagbaar.

Het besmettingspercentage blijft hoog

Dit is over het algemeen ook het grote voordeel van Covid ten opzichte van andere infecties zoals griep: het blijft zeer besmettelijk.

“In de loop van een jaar krijgt 5% tot 10% van de mensen griep”, maar het percentage is veel hoger voor Covid, zegt de heer Flaholt, en benadrukt dat dit automatisch leidt tot een hoger sterftecijfer op bevolkingsniveau. , ook al is het individuele risico lager. Beperkt.

READ  Hoe vind je een meteoriet?

Het exacte aantal sterfgevallen blijft echter onduidelijk omdat veel sterfgevallen verband houden met de ziekte zonder dat ze er onmiddellijk aan worden toegeschreven. Officiële cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie duiden op ongeveer zeven miljoen sterfgevallen sinds het begin van de epidemie vier jaar geleden, maar de organisatie geeft zelf toe dat het werkelijke aantal ongeveer 20 miljoen of meer kan bedragen.

En lange Covid?

Naast sterfgevallen blijft er nog steeds het probleem van de blijvende nawerkingen bestaan, bekend als ‘lange Covid’: vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, enzovoort.

De realiteit van deze symptomen staat vandaag de dag niet langer ter discussie, evenals hun fysiologische en niet psychologische oorsprong. Het is echter nog steeds moeilijk om te bepalen hoe vaak ze voorkomen en of Covid ze vaker veroorzaakt dan andere ziekten.

De nawerkingen van griep ‘hebben bijvoorbeeld niet dezelfde aandacht gekregen’, beweert de heer Flaholt.

Verschillende dit jaar gepubliceerde onderzoeken zijn echter redelijk geruststellend in het verwerpen van het idee van een explosie van langdurige Covid-gevallen in de loop van de tijd.

Een onderzoek onder de Zweedse bevolking, gepubliceerd in september in het tijdschrift Infectious Diseases, toonde een “lager risico” aan na infectie met Omicron, vergeleken met eerdere varianten.