Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

ChatGPT: Heb je niet alles begrepen van deze toegankelijke AI? We leggen het je uit in 4 vragen

Sommigen praten over een revolutie, anderen beschouwen het als een gevaar. De komst van ChatGPT, een kunstmatige intelligentie die in de vorm van een gesprek antwoord geeft op gestelde vragen, roept veel vragen op.

Degenen die het hebben geprobeerd, kunnen niet onverschillig blijven. Of we het nu stiekem, indrukwekkend of zelfs ‘eng’ noemen, ChatGPT kunstmatige intelligentie Kunstmatige intelligentie binnen handbereik. Hoe werkt dit programma, wat zijn de problemen die ermee gepaard gaan, of we er blij mee zijn of er bang voor zijn, we proberen de hoofdlijnen van deze nieuwe tool te ontcijferen.

1. Wat is ChatGPT?

Achter ChatGPT staat het Amerikaanse bedrijf OpenAI, waarvan de geschiedenis begon in 2015 en dat onder zijn oprichters zeer invloedrijke technologische figuren telt, zoals Elon Musk, Sam Altman, een machtige zakenman of opnieuw de Canadese Ilya Sotskfer, beschreven door de New York Times als “een van de belangrijkste contractonderzoekers. In 2018 verliet Elon Musk de startup en zamelde OpenAI geld in om zijn onderzoek te financieren.Op 30 november 2022 is het door het bedrijf ontwikkelde taalmodel beschikbaar om te downloaden.

“Het is generatieve kunstmatige intelligentie”, legt Bertrand Pelhis uit, directeur technologieën en innovatie bij Cnil, aan het roer van de IA-dienst, die op 23 januari werd gelanceerd. “ChatGPT werkt door te leren en we hebben het gevoed met miljoenen gegevens.” Wat de naam “chat” betreft, het betekent conversatie in het Engels en GPT, voor “algemene vooraf opgeleide adapter”, vertaald door “algemene vooraf opgeleide adapter”.

Concreet, waar dient het voor?

Om ChatGPT te gebruiken, dat beschikbaar is in verschillende talen, waaronder Frans, voert u gewoon een vraag in de dialoogbalk in. De AI genereert automatisch een reactie in de vorm van tekst, grammaticaal en grammaticaal goed uit zijn database, die offline is.

READ  AMD overwoog de RTX 4000's aan te vallen vanwege hun energie-efficiëntie ... voordat ze van gedachten veranderden

De database is tot 2021, wat verklaart waarom ChatGPT de huidige vragen niet kan beantwoorden. Anderzijds is het mogelijk hem bijvoorbeeld te vragen een essay over de geschiedenis van Frankrijk te schrijven of hem te vragen u uit te leggen hoe het Europees Parlement werkt.

2. Waarom dit enthousiasme?

Kunstmatige intelligentie is niet echt nieuw, maar ChatGPT laat het publiek de verbazingwekkende mogelijkheden van generatieve AI zien. Zo is het mogelijk om op te vragen bij ChatGPT Een begeleidende brief schrijven voor een specifiek bedrijf of regels computercode maken.

Hoe gedetailleerder het verzoek, hoe specifieker het antwoord. “We bereiken nu hoge prestatieniveaus met producties van zeer hoge kwaliteit, Heel dicht bij waar een mens op zou kunnen reageren of producerenCommentaar van Bertrand Pilhes.

3. Is ChatGPT betrouwbaar?

“ChatGPT is geen kennisbank en dat onderscheidt het meer dan een zoekmachine”, herinnert de laatste zich. Kortom, ChatGPT heeft een statistische benadering, in tegenstelling tot een zoekmachine: “Als veel mensen hem vertellen dat 2 + 2 gelijk is aan 5, zal hij daar uiteindelijk over nadenken. Aan de andere kant, als je hem een ​​vraag stelt over ‘Orde genereren’, zoals ‘Schrijf me een gedicht’.” Baudelaire’s methode”, zou deze vraag kunnen beantwoorden, wat Google niet doet. Het antwoord van ChatGPT is geen goed of fout antwoord, het is slechts een suggestie die twijfelachtige feiten bevatlegt Bertrand Pilhes uit.

Er wordt gemeld dat de teksten die voortkomen uit dit type interface beperkingen hebben. Om te voorkomen dat je bepaalde fouten tegenkomt, zoals reacties die racistisch, homofoob, etc. kunnen zijn, is datafeeding ChatGPT ook geannoteerd door mensen die melden dat een dergelijk systeem schadelijk kan zijn. “Kortom, we hebben hem veel voorbeelden gegeven van wat hij niet moet doen”, somt Bertrand Pilhes op, die erop wijst dat kunstmatige intelligentie geen antwoord geeft op bepaalde vragen.

READ  Xiaomi viert Moederdag met gekke kortingen!

4. Wat zijn de risico’s en welk kader?

Momenteel wordt een Europese verordening voorbereid, maar in Frankrijk heeft Cnil al het voortouw genomen met de oprichting van de SIA (Service of Artificial Intelligence), die tot doel heeft de expertise van Cnil op dit gebied te consolideren. Voor nu zijn “de risico’s die in AI-regels worden geïdentificeerd risico’s met betrekking tot video, gezichtsherkenning op openbare plaatsen of het gebruik van kunstmatige intelligentie bij classificatie die een schadelijk effect kunnen hebben op mensen”, legt Bertrand Pilhes uit.

Wat betreft ChatGPT lijkt het risico voor mensen beperkt te zijn. Maar het zal nodig zijn, volgens Bertrand Pelhis, “Een geweldige educatieve achtergrond gaat samen met de toolKortom, voor de expert “is er een risico dat mensen, zoals studenten, een machine kunnen gebruiken om een ​​taak te beantwoorden of zelfs dat er een” dissonantie is tussen het feit dat de tool werkelijk is en wat gebruikers denken dat het doet.

Zoals elk artistiek hulpmiddel is het geweest Ontworpen door mensen die beslissingen hebben genomen in landen die niet noodzakelijkerwijs dezelfde wetgeving hebben als in EuropaBertrand Pailhès somt op: Wat betreft de netelige vraag hoe de gegevens die deze AI aandrijven te controleren, “het is een deel van de kern van het probleem”, geeft Bertrand Pailhès toe. Vandaag staan ​​we nog aan het begin wat betreft de controle door de overheid.

In 2023 moet het advies over databaseconfiguratie in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Algemene Verordening Gegevensbescherming) het licht zien.

De grote gok van Microsoft

Microsoft kijkt serieus naar OpenAI en voert tests uit om ChatGPT in zijn tools te integreren. Begin januari maakten Amerikaanse media bekend dat Microsoft in gesprek is om 10 miljard dollar (zo’n 9,3 miljard euro) te investeren in OpenAI.

READ  Forza Horizon 5 in ray tracing is overal beschikbaar op pc (bedankt voor de mod) | Xbox One

De gesprekken die uiteindelijk leidden tot de derde fase van samenwerking tussen de twee bedrijven, met een gezamenlijk persbericht dat op maandag 23 januari werd gepubliceerd, waarin werd verwezen naar een investering van “enkele miljarden dollars”, meldde AFP. bfm.

Het volgende doel van Microsoft is om AI te integreren in e-mailtools zoals Outlook of zelfs de Bing-zoekmachine. Een manier om terug te komen in de zoekmachinecompetitie, die tot nu toe grotendeels werd gedomineerd door Google?

Evenzo heeft Microsoft, door te investeren in Open AI, ook aangekondigd dat het Dall-E, een andere kunstmatige intelligentie van het bedrijf, die dit keer geen tekst maar afbeeldingen produceert, zal integreren in zijn kantoorsuite. Een samenwerking die volgens The New York Times een “code rood” zou veroorzaken bij Google.