Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Catalonië: in Brussel hekelde parlementslid Clara Ponsati de passiviteit van het Europees Parlement 24 uur na haar arrestatie in Barcelona.

Clara Ponsati, een pro-onafhankelijkheidslid van het Europees Parlement, die dinsdagmiddag in Barcelona werd gearresteerd en vervolgens vrijgelaten, keerde woensdag terug naar Brussel.

Het was voor het Europees Parlement, in plenaire vergadering, dat Clara Ponsati de passiviteit van deze instelling aan de kaak stelde de dag na haar “illegale arrestatie” in een straat in Barcelona waar ze voor het eerst sinds oktober 2017 aan het daten was.

Voormalig minister van Onderwijs van de regering van Catalonië Carles Puigdemont zit al 5 jaar in ballingschap vanwege haar proces wegens insubordinatie in het kader van het organiseren van het illegale referendum over zelfbeschikking op 1 oktober 2017. Hij werd na een paar uur vrijgelaten met een dagvaarding om op 24 april voor het Spaanse Hooggerechtshof te verschijnen.

Deze woensdag diende Clara Ponsati een aanklacht in tegen het Europees Parlement, en in het bijzonder de voorzitter ervan, Roberta Metsola, wegens het nalaten iets te doen om haar immuniteit te verdedigen na haar arrestatie, en zij werd hiervan onmiddellijk op de hoogte gesteld.

De juridische commissie onder leiding van een Spanjaard in het kruisvuur

“Ik heb geen reactie ontvangen en het voorzitterschap heeft niets anders gedaan dan de zaak bureaucratisch doorverwijzen naar de Juridische Commissie (JURI)”, onthulde Ponsati. De JURI-commissie, voorgezeten door de Spanjaard Adrián Vázquez, afgevaardigde van de Ciudadanos-partij die bekend staat om haar anti-onafhankelijkheid.

“Ik vraag me af of dit falen om de immuniteit te verdedigen na de onwettige arrestatie van een parlementslid, wat in de geschiedenis van dit Huis niet is gebeurd, het beleid van het voorzitterschap is of is het een standpunt dat wij Catalanen voor ons innemen?” EP-lid van Junts in haar zij-aan-zij-speech Carles Puigdemont en Tony ComynAndere afgevaardigden werden bij hun terugkeer naar Spanje met arrestatie bedreigd.

READ  Omdat ze te jong was voor een mammogram, heeft ze nu borstkanker in stadium 4

Voor het Europees Parlement bekritiseerde Diana Ripa, lid van het Europees Parlement van de ERC (de linkse Onafhankelijkheidspartij van Catalonië), de arrestatie van Ponsati en vroeg Metsola om zijn immuniteit te verdedigen. “Eist Spaanse justitie om definitief te voldoen aan de Europese legaliteit.”

separatistisch theater

Tijdens deze sessie bekritiseerden andere Spaanse parlementsleden het standpunt van Ponsati. “Hier weten we allemaal dat ze op de vlucht zijn, dat ze de wet hebben overtreden en onderworpen moeten worden aan de Spaanse justitie. Genoeg met separatistisch theater”, zei Dolors Montserrat van Party Popular. Later berispte Jordi Cañas van Ciudadanos Mezzola omdat hij Ponsati het woord had gegeven om er een “politieke show” van te maken.

Ten gronde van de zaak heeft de advocaat van Clara Ponsati de rechter van het Hooggerechtshof, Pablo Larena, meegedeeld dat hij niet verwacht dat het EP-lid op 24 april zal verschijnen, aangezien zij niet van plan is zijn dagvaarding bij te wonen.