Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Binnenkort een vaccin tegen de ziekte van Lyme?

Binnenkort een vaccin tegen de ziekte van Lyme?

Momenteel is er geen vaccin beschikbaar om mensen te beschermen tegen de ziekte van Lyme – of de ziekte van Lyme – die wordt overgedragen door teken. Dus onderzoekers van het National Institute for Agricultural Research (Inrae) in samenwerking met ANSES en de National Veterinary School in Alfort hebben het probleem omgekeerd.

Modificatie van tekenmicrobiota

Ze hebben een vaccin ontwikkeld dat zich rechtstreeks richt op teken en meer specifiek op hun microbiota. De resultaten van hun werk worden maandag 24 juli gepubliceerd in het tijdschrift Microbiome.

We weten dat de Borrelia-bacterie, die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme, leeft in de microbiota van teken. De innovatieve aanpak van de onderzoekers bestond uit het modificeren van deze microben door middel van de teekmaaltijd. Ze injecteerden de muizen met een andere bacterie, een onschuldige stam van E. coli. Deze muizen maakten vervolgens antilichamen aan, die vervolgens werden overgedragen aan de teek die hen beet. Deze antilichamen maakten het mogelijk om de microbiota van de teek aan te passen.

Naar een innovatieve vaccinstrategie

De resultaten: “Analyse van teken na de beet laat zien dat ze aanzienlijk minder Borrelia bij zich dragen dan teken die zijn gebeten door niet-gevaccineerde dieren”, merkt Inrae op in een persbericht. Zo voorkomt het vaccin de vermenigvuldiging van Borrelia in tekenmicroben.

Dit is geen drager meer van de ziekte van Lyme. “De resultaten bevestigen dat de tekenmicrobiota een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van Borrelia bij teken. Deze belangrijke gegevens wijzen op de ontwikkeling van een innovatieve vaccinatiestrategie gericht op het inactiveren van het vectormicro-organisme van de ziekte van Lyme”, voegt Enray toe.

READ  Monniksrob, die in de oudheid is omgekomen

Lyme, dengue, Zika, malaria… De bestrijding van vectoren van deze ziekten, zoals teken en muggen, is tegenwoordig een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. “AntibacteriĆ«le vaccins bieden een kans om innovatieve vaccins te ontwikkelen tegen door vectoren overgedragen pathogenen”, concludeert het onderzoeksinstituut.