Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Asus Zenfone 8 review: klein formaat, grote capaciteit

De beeldconfiguratie van de Zenfone 8 is veel bescheidener dan die van de Zenfone 8 Flip, die drie verschillende modules bevatte. Onze camera omzeilt de telelens en biedt zo een 64 MP hoofdsensor waarvan de lens opent bij f/1.8 en een 12 MP ultragroothoek (f/2.2).

Op dezelfde prijsklasse, het bestand Google Pixel 5 soevereiniteit. Daarom heeft Asus veel te doen om zijn niveau te behouden, maar door het te vergelijken met een Google-smartphone kunnen we de sterke punten … en de zwakke punten beter benadrukken.

Groothoekeenheid: 64 MP, f / 1.8, eq. 26 mm

Dankzij technologie pixel binning, die bestaat uit het gebruik van vier optische locaties om een ​​helderder beeld te krijgen, maakt de hoofdsensor opnamen met een basis van 16 megapixels.

Google Pixel 5 (27 mm-equivalent, f/1.7, ISO 59, 1/95 sec)
Asus Zenfone 8 (26 mm-equivalent, f/1,8, ISO 31, 1/50 sec)

In heldere omstandigheden levert de Zenfone 8 een zeer goed resultaat, ook al is de vergelijking in eerste instantie niet per se goed. De afbeelding is vrij gedetailleerd, hoewel op sommige plaatsen homogeen, vooral op de omslag van het boek. De taferelen linksonder zijn goed omlijnd, maar duiden op een schrijnend gebrek aan kleur. Het beeld is perfect bruikbaar, maar de algehele toon is erg saai en lijdt aan een slechte belichtingsregeling.

Google Pixel 5 (27 mm-equivalent, f/1.7, ISO 405, 1/8 sec)
Asus Zenfone 8 (26 mm-equivalent, f/1,8, ISO 1177, 1/15 sec)

Een ontdekking die ook ‘s nachts haalbaar is. Anti-aliasing wordt uitgelicht en het detailniveau gaat onvermijdelijk omlaag, maar het geheel blijft goed leesbaar. De Pixel 5 presteert beter, ondanks het optreden van digitale ruis. Het algoritme van Google behoudt de kleuren terwijl ze bijna verdwijnen op de Zenfone 8-foto die is versierd met een gele sluier.

Modus 64 MP

De overgrote meerderheid van smartphones kan snapshots maken met volledige resolutie, maar de winst is niet altijd significant. De Zenfone 8 doet het op een goede manier.

Asus Zenfone 8 Flip (64 MP, 100% bijgesneden)
Asus Zenfone 8 Flip (16 MP, 100% bijgesneden)

Overdag is er meer detail, waardoor het gemakkelijker is om de opname te waarderen. De afbeeldingen zijn nauwkeuriger, zoals te zien is op de manen van een leeuw, een mannenhoed of een reliëf op de kaart. Er wordt ook opgemerkt dat de algemene colorimeter beter is. We raden daarom aan deze modus te gebruiken voor uw belangrijke opnamen, in ieder geval overdag.

Asus Zenfone 8 (64 MP, 100% bijgesneden)
Asus Zenfone 8 (16 MP, 100% bijgesneden)

Helaas is dit niet echt het geval in nachtelijke omstandigheden. Met de 64MP-modus kunt u echter foto’s bijsnijden.

Ultra-eenheidshoek: 12 MP, f / 2,2, 112˚, eq. 14 mm

Google Pixel 5 (16 MP, 16 mm-equivalent, f/2,2, ISO 125, 1/100 sec)
Asus Zenfone 8 (14 mm-equivalent, f/2,2, ISO 41, 1/50 sec)

De ultragroothoek behoudt een goed detailniveau. Aan de andere kant oogt het geheel te veel blootgesteld aan licht, wat weer de neiging heeft om de kleuren uit te wassen. De Pixel 5-eenheid is zeker beter gedefinieerd, maar valt vooral op dankzij de betere kleurkwaliteit.

Google Pixel 5 (16 MP, 16 mm-equivalent, f/2,2, ISO 737, 1/4 sec)
Asus Zenfone 8 (vergelijkbaar met 14 mm, f/2,2, ISO 1330, 1/15 sec)

‘S Nachts verschijnt er op beide apparaten digitale ruis. Je kunt nog steeds de scène opnemen vanaf de Zenfone 8, maar het detailniveau valt uit elkaar. Geen wonder als het om kleur gaat: de scènes zijn bijna zwart-wit. Er zijn maar weinig smartphones die onder deze omstandigheden beter presteren dan de Pixel 5.

Front en video unit

De Zenfone 8 is uitgerust met een 12 MP (f/2.5) sensor die zich in een gat links van het scherm bevindt. De laatste zorgt voor selfies van redelijke kwaliteit, zonder een paar details. Net als op de testfoto’s is de algehele schaduw nog steeds een beetje vervaagd. De verticale positie is zeer effectief. Het bokeh-effect wordt niet altijd optimaal weergegeven op het scherm, maar de uiteindelijke opname is (meestal) goed gesneden.

De smartphone kan tot 4K opnemen met 30 frames per seconde, maar de stabilisator ontbreekt. We raden je daarom aan om over te stappen op Full HD met 60 fps om te profiteren van elektronische stabilisatie. Het resultaat is leuk.

READ  iOS 14.8, watchOS 7.6.2 en macOS 11.6 leveren Pegasus-kwetsbaarheid zonder een klik en zero day 🆕