Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Asus TUF Gaming F15 review: de gaming-laptop zonder de bank te verslaan

Het Asus TUF Gaming F15-chassis zit precies tussen het Dash-chassis en het A15-chassis. De hoes aan de achterkant van het display is ontleend aan de A15, met een satijnen afwerking voor het mooiste effect, een TUF-zeefdruk in extra grote letters en een klein logo in de hoek. Merk op dat sommige dealers een tweede uiteinde hebben, met een eenvoudig TUF-logo in het midden en een discreter logo.

Aan de andere kant lijkt het interieur van de F15 meer op een dashboard, met imitatie van geborsteld aluminium plastic van slechte kwaliteit. En Asus verdubbelt de afwerkingen: korrelig plastic rond het scherm, een geborstelde afwerking op het deksel en een gladde afwerking op het chassis.

Het verlichte toetsenbord is goed gemaakt. ZQSD-toetsen zijn transparant en de sensaties zijn aangenaam. Ondanks RGB-typen kan de achtergrondverlichting slechts één kleur tegelijk weergeven. Geen golvend regenboogeffect, slechts 4 eenvoudige effecten, variërend van kleurverschil tot stroboscoopeffect. Het beheer wordt afgehandeld door Asus’ Armoury Crate-software waarmee ook ventilatieprofielen en andere trivialiteiten kunnen worden beheerd.

© Digitaal

Het touchpad zorgt voor een perfect soepel glijden, maar de linker- en rechterklik worden geleverd door toetsen die dieper gaan. Sponsklik, zonder echte feedback. Asus negeerde ook de centrale tik; Het is dus niet mogelijk om door deze procedure te slepen en neer te zetten.

Connectiviteit bestaat uit de basis: drie USB 3.0-poorten (2 aan de linkerkant en één aan de rechterkant), een RJ45-poort, een HDMI-poort, een klassieke hoofdtelefoon-/microfoonaansluiting en een Thunderbolt 4-poort. zijn uitgerust met een dock.

© Digitaal

© Digitaal

De Intel AX201-chip biedt Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2. De 720p webcam boven het bord is van slechte kwaliteit en details ontbreken volledig in het beeld.

© Digitaal

De koeling bestaat uit twee ventilatoren en drie radiatoren. Helaas plaatst Asus de koeler nog steeds aan de rechterkant van het toestel. Deze laatste heeft de neiging om hete lucht in je hand te blazen, wat erg vervelend is.

Het is mogelijk om koperen heatpipes in de openingen te zien.  © Digitaal

Het is mogelijk om koperen heatpipes in de openingen te zien. © Digitaal

We vonden een maximum van 48,8°C na 15 minuten spelen tussen het toetsenbord en het linkerscharnier. ZQSD-toetsen blijven onder alle omstandigheden koel (29,6°C of tot aan het touchpad). De pijltjestoetsen zitten niet in hetzelfde schuitje, we naderen 38°C, maar niets verontrustends. Ten slotte kunnen we de warmteafgifte aan de rechterkant bij 47°C opmerken die op ons bureau is vastgelegd.

© Digitaal

Geluidsoverlast is relatief beperkt. In de Turbo-modus lezen we 46,6 decibel, genoeg om je buurman aan tafel of bureau te irriteren. In de prestatiemodus is de Asus TUF F15 minder benauwend en stoot hij 43,7 dB uit. Ten slotte heeft de Silence-modus een toepasselijke naam en heeft deze een ruis van 39 dB.

Er is weinig verschil in prestatie tussen de Turbo- en Under-modi Assassin’s Creed Valhalla. We gaan van 60 fps naar 58 fps. De stille modus is daarentegen restrictiever op shows met streaming vanaf 47 fps.

Demontage levert geen bijzondere zorg op. 11 kruiskopschroeven houden de onderste behuizing vast. Om het te verwijderen, maakt u het eenvoudig los bij de scharnieren en duwt u het geleidelijk naar de voorkant van de computer.

De Asus TUF Gaming F15 is schaalbaar.  © Digitaal

De Asus TUF Gaming F15 is schaalbaar. © Digitaal

TUF Gaming F15 biedt twee M.2-poorten, waarvan er één gratis is. De wifi-kaart is ook uitneembaar en bevindt zich onder de geïnstalleerde SSD. Geheugenmodules zijn direct toegankelijk. De 90 & nbspWh-batterij wordt verwijderd na het verwijderen van 4 kruiskopschroeven en wordt niet opgehangen. Er is geen onaangename verrassing voor deze structuur de spellen En daarom.

De configuratie waaruit de Asus TUF Gaming bestaat, is uitgebalanceerd, met een Intel Core i5-11400H-processor, 95W GeForce RTX 3060, 16GB RAM en een 512GB SSD.

Een kort woord over de therapeut sinds hij onze database is binnengekomen. De Core i5-11400H is uitgerust met zes geneste kernen geklokt op 2,7 GHz, die tot 4,5 GHz in boost kunnen gaan, allemaal met een TDP van 45 W. De hexacore in het assortiment was de Core i7-10750H.

De goede prestaties van Core i5-11400H.  © Digitaal

De goede prestaties van Core i5-11400H. © Digitaal

Zoals we opmerkten bij het testen van de Core i7-11800H, is Intel terug in de race tegen AMD’s Ryzen 5000s. De Core i5-11400H blijft echter nog steeds achter bij de Ryzen 5 5600H (een score van 103 versus 117). Het prestatieverschil was minder merkbaar tussen de Core i7-11800H en de AMD Ryzen 7 5800H. Ten slotte is de Core i5-11400H vergelijkbaar met de Core i7-10875H, maar deze laatste is uitgerust met 8 geneste cores.

De Asus TUF Gaming F15 heeft een 95W GeForce RTX 3060, terwijl deze in de Dash F15 beperkt is tot 85W. Asus lijkt zijn koelsysteem te hebben verbeterd zodat het 10W meer kan verzamelen.

Prestatie-index grafische kaart.  © Digitaal

Prestatie-index grafische kaart. © Digitaal

Het is niet verwonderlijk dat de Asus TUF Gaming F15 134 gamepunten scoorde, waardoor hij tussen de 85W GeForce RTX 3060 van de Dash F15 en de 95W GeForce RTX 3070 van de TUF Gaming A15 in zat.
Merk op dat het ook in het hoge gemiddelde zit voor de GeForce RTX 3060 in onze database – waarvan de benchmarks schommelen tussen 124 en 134.

Het doel van 60 fps is bereikt!  © Digitaal

Het doel van 60 fps is bereikt! © Digitaal

Op onze moderne gamepad doet de TUF Gaming F15 precies dat met onderscheiding. Zonder RayTrac kun je met de GeForce RTX 3060 gamen in perfecte omstandigheden in 1080p-resolutie met elk detail tot in de puntjes. Om onder goede omstandigheden met een “raytraced”-weergave te kunnen spelen, moet DLSS echter geactiveerd zijn.

Asus heeft de Dash F15 een nieuwe bestemming gegeven op dit TUF Gaming F15-bord, en voor zover we kunnen nagaan, is dit niet dat onderdeel dat we zouden hebben gekozen. Het IPS-paneel geeft 1920 x 1080 pixels weer bij 144 Hz en is voorzien van Adaptive Sync.

De schermbezetting is 73%.  © Digitaal

De schermbezetting is 73%. © Digitaal

Het gemeten contrast (1586:1) is erg goed voor een IPS-paneel, de temperatuur (6512K) ligt heel dicht bij de ideale waarde van 6500K (videostandaard). De maximale helderheid is 280 cd/m², wat een beetje lage waarde is, maar wordt ondersteund door een lage reflectie (20% van het gereflecteerde licht). Hierdoor kun je spelen zonder je al te veel zorgen te maken over de richting. Maar buiten spelen is onmogelijk.

Het ChiMei-paneel dat door Asus wordt gebruikt, mist kleurreproductie, met een Delta E gemeten op 5,5 en drijvend in blauw, groen en paars. Twilight (15 ms) is geschikt voor een gaming-pc; Aurora-trajecten zullen beperkt zijn – meestal goed zichtbaar boven 30 milliseconden.

Van links naar rechts, gammacurve, kleurtemperatuur en delta E. © Les Numériques

Van links naar rechts, gammacurve, kleurtemperatuur en delta E. © Les Numériques

READ  Als u lege stoelen achterlaat in vliegtuigen, verkleint u het risico van blootstelling aan Covid-19 - de avondeditie van Ouest-France