Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Apple en Gafams, nieuwe veilige havens voor investeerders

In augustus 2018 werd het ondenkbare bereikt: Apple, het bedrijf opgericht door Steve Jobs, overschreed de marktkapitalisatie van $ 1 biljoen. De zaak lijkt vandaag triviaal, en op deze eerste handelsdag van 2022 overschreed Apple in één sessie de grens van $ 3 biljoen ($ 2.655 biljoen), voordat hij zich wat terugtrok. Dit is meer dan zeven keer de waarde van de Franse luxekampioen LVMH en meer dan de waarde van de Franse 40 sterren van de CAC 40 samen ($ 2,7 biljoen in cumulatieve hoofdletters).

Apple is niet de enige, samen met andere Amerikaanse techgiganten: Microsoft is $ 2,5 biljoen waard, Alphabet (Google) is $ 1,9 biljoen waard, Amazon is $ 1,7 biljoen en Tesla Triljoen is waard. In de buurt van deze balk bevinden zich Meta (Facebook, 935 miljard) en Nvidia (735 miljard).

Gafams (Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft) haalden dit jaar 2021 de kansen, terwijl kleine technologieaandelen soms grote correcties ondergingen. Het is een vreemd fenomeen dat beleggers, die hun toevlucht namen tot Amerikaanse staatsobligaties toen de aandelen erg hoog stonden, deze vermijden, wat bijna niets oplevert in een periode van nulrente (de risicovrije rente over tien jaar is 1,63%, terwijl de jaarlijkse inflatie tarief is 6,8 %). Ze kopen liever de aandelen van Apple, dat nu wordt beschouwd als een van de veiligste activa ter wereld en dat in 2021 met 38% in waarde steeg. In december 2021 gaf Moody’s de schuld van het bedrijf aan Cupertino (Californië) een AAA-rating, zoals het eerder had gedaan bij Microsoft en Johnson & Johnson. De AA2-rating van Frankrijk is minder dan twee inkepingen.

READ  Lufthansa biedt nu ligplaatsen aan voor passagiers in economy class
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees “Elke verzwakking van Qifama zal het tekort, de pensioenen en de dollar bedreigen.”

Recordomzet in het vierde kwartaal van 2021

De economische prestaties van Apple verklaren grotendeels deze reis. De iPhone-maker – zijn vlaggenschipproduct dat wereldwijd tegen premiumprijzen wordt verkocht en goed is voor meer dan de helft van zijn omzet – genereerde in het fiscale jaar eindigend in september 2021 een nettowinst na belastingen van $ 94 miljard en een omzet van $ 366 miljard. dollar, d.w.z. een nettowinstpercentage van meer dan 25%. Daarbij komt nog een schatkist van $ 62 miljard, wat minder is dan $ 100 miljard in 2019, wat het bedrijf tot een fort maakt. Het is 32 keer haar verdiensten waard, wat hoog is, maar niet onbelangrijk. Volgens Bloomberg bevelen 35 van de 45 analisten die de titel volgden het aan en zijn er slechts twee bereid het te verkopen.

Je hebt 38,82% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.