Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Angst, woede, maar ook steun onder moslims na de overwinning van extreemrechts

Angst, woede, maar ook steun onder moslims na de overwinning van extreemrechts

Onder Nederlandse moslims heerst er na de verkiezingsoverwinning van de PVV-partij van Geert Wilders een duidelijke anti-islamitische angst. Leiders van de Nederlandse moslimgemeenschap uitten na de overwinning van de politicus woede en angst. “Wij willen minder islam in Nederland”, luidt het PVV-plan.

Wilders heeft Marokkanen ‘uitschot’ genoemd, de Koran vergeleken met Hitlers ‘Mein Kampf’ en kreeg doodsbedreigingen nadat hij had gedreigd een karikatuurwedstrijd van de profeet Mohammed te organiseren. Maar hij verzachtte zijn anti-islamitische retoriek tijdens de campagne en concentreerde zich meer op kwesties als de stijgende kosten van levensonderhoud.

‘Weet niet of moslims veilig zijn’

CMO-president van de Moslim Liga, Muhsin Khokdas, zegt dat hij “bezorgd is over dit land”. “Ik weet niet of moslims nog veilig zijn in Nederland”, zegt hij. “Sommigen zijn bang, anderen maken zich zorgen over hun toekomst en vragen zich af over hun staatsburgerschap en hun plaats in de Nederlandse samenleving”, zegt Habib El Khadori van de Marokkaanse SMN-vereniging tegen AFP.

“Tegelijkertijd merkte ik dat er ook mensen aan het vechten waren. Wij laten ons niet verdrijven door Geert Wilders of de rechtse regering”, betoogt hij moslims geïnterviewd door AFP in Amsterdam en Venlo, de geboorteplaatsen van Wilders aan de Duitse grens schetste echter een genuanceerder beeld van zijn verleden over de islam. Ze hechtten meer belang aan economische kwesties dan aan ideeën.

“Ik ben van Turkse afkomst en moslim. Ik heb echter op Geert Wilders gestemd”, zegt de Venlonaar op voorwaarde van anonimiteit. “We zijn allemaal arm en we denken dat hij dingen kan veranderen”, legt hij uit.

READ  In Nederland verliest de agrarische partij terrein: bevrijding

In een poging de angst voor minderheden weg te nemen na de verkiezingen, hield Geert Wilders vol dat hij premier wilde worden van “alle Nederlanders, ongeacht hun religie, geslacht, huidskleur, geslacht of wat dan ook”. ‘Als je premier bent, is de rol van de leider van de oppositie anders’, betoogde hij.