Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alan Aspect, Quantum Noble en Charisma

Alan Aspect, Quantum Noble en Charisma

We beloven dat natuurkundige Alan Aspect op 10 december zijn beroemde Nobelprijs-snor zal laten groeien in Stockholm, zei hij tijdens TMC’s “Quotidien” op 5 oktober. De eigenschap die hem van jongs af aan onderscheidde, maakte plaats voor een paar weken grijzende baard.

Voor de rest is het op 75-jarige leeftijd niet veranderd. Een zuidwestelijk accent, het oog fonkelt wanneer hij met veel gebaren het gedrag van zijn favoriete objecten, fotonen, lichtkralen … en een ongelooflijke herinnering aan de kleinste details van de ervaringen die hem beroemd hebben gemaakt en hem dit jaar de beloning opleverden, uitlegt naast de Amerikaan John Clauser en de Oostenrijker Anton Zeilinger. Alle drie sloten ze op verschillende tijdstippen – de jaren 70, 80 en 2000 – een bijna filosofisch debat af over de interpretatie van de kwantummechanica, die de knapste geesten, waaronder Albert Einstein en Niels Bohr, al vijftig jaar bezighoudt.

Het is kwantummechanica, ontwikkeld in het interbellum om het gedrag van elektronen, atomen of fotonen te verklaren (kortom alles om ons heen!), in wezen vreemd of “natuurlijk”, alleen vreemd omdat de beschrijving ervan onvolledig is, alsof een goochelaarstruc moest nog ontdekt worden?

‘Niemand geloofde haar’

“Het beest verzet zich! Vreemd maar zo is het”, dia van Alain Aspect, vijftiende Franse Nobelprijs voor de natuurkunde, in zijn kantoor aan het Instituut voor Optica (in Palaiseau, in Essonne), met planken die afbrokkelen onder de stellingen van zijn professoren, collega’s of studenten. Het “beest” is de kwantummechanica, waarin hij een verbazingwekkende eigenschap opmerkt, die bewijst dat Bohr gelijk heeft tegen Einstein. Als je met simpele precisie twee fotonen per paar maakt en ze uit elkaar beweegt, blijven hun eigenschappen verwant, zelfs op grote afstand. Als u een van hen aanraakt, wordt de andere onmiddellijk gewijzigd met een 100% zeker resultaat. Het is kwantumverstrengeling.

READ  Hier zijn 9 voedingsmiddelen die u moet vermijden als u last heeft van brandend maagzuur
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Nobelprijs voor natuurkunde beloont Fransman Alain Aspect, pionier van ’tweede kwantumrevolutie’

“Toen we deze vraag in het lab stelden, geloofde niemand het, en sommigen lachten.”herinnert Philip Granger zich, die in 1981 een proefschrift deed met Alain Aspect, tijdens de eerste experimenten aan het Instituut voor Optica aan de Universiteit van Parijs-Saclay.

Om tegenspoed te bestrijden, publiceerde Alan Aspect veel van zijn kwaliteiten. Hij vond zijn eigen componenten, die nergens anders werden gevonden, uit als een veel betere bron van fotonen dan John Clauser. Hij had elektronische apparatuur uitgeleend aan het CEA-laboratorium in de buurt van het Institute of Optics ” Startpagina “die hem voortdurend bedankt voor zijn steun.

Je hebt nog 71,01% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.