Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ademhaling beïnvloedt hersenactiviteit

Ademhaling beïnvloedt hersenactiviteit

Ademen is geen eenvoudige bron van zuurstof en kan ook de hersenfunctie en het gedrag beïnvloeden, zoals deze studie van de Northwestern University (Chicago) suggereert: het ritme van de ademhaling zal dus de activiteit van het menselijk brein synchroniseren, met verschillende effecten als het doorademt. de neus, of dat men door de mond ademt! Niet-gepubliceerde gegevens gepubliceerd in het Journal of Neuroscience die ook helpen bij het verklaren van de onderliggende mechanismen van meditatie of ademhalingsfocustechnieken.

langzaam of snel door de neus of mond

Wetenschappers van de Northwestern Medicine hebben voor het eerst aangetoond dat het ritme van de ademhaling elektrische activiteit in het menselijk brein veroorzaakt en dat activiteit het emotionele evenwicht en het geheugen kan verbeteren. Effecten afhankelijk van inademing of uitademing en ademhalingstechniek, door de neus of door de mond.

Wetenschappers hebben voor het eerst deze verschillen in hersenactiviteit vastgesteld bij 7 patiënten met epilepsie die een hersenoperatie zouden ondergaan. Een week voor de operatie implanteerde de chirurg elektroden in de hersenen van de patiënt om de bron van hun aanvallen te bepalen. Bij deze gelegenheid observeerden de artsen de elektrofysiologische gegevens van de hersenen van de patiënten. De opgenomen elektrische signalen vertoonden een fluctuatie in hersenactiviteit bij het ademen. Specifiek fluctuerende activiteit in hersengebieden (olfactorische cortex, amygdala en hippocampus) waar emoties, geheugen en geuren worden verwerkt. Deze bevinding zette wetenschappers ertoe aan zich af te vragen of cognitieve functies die normaal worden geassocieerd met hersengebieden, waaronder angst en geheugen, ook kunnen worden beïnvloed door ademhaling.

Ademhaling beïnvloedt angstmechanismen

Het is bekend dat de amygdala sterk geassocieerd is met emotionele verwerking, vooral angst. Vervolgens vroegen de wetenschappers 60 deelnemers, terwijl ze hun ademhaling registreerden, erop te wijzen dat ze foto’s zagen met uitdrukkingen van angst of verbazing, de gevoelens die elk gezicht uitdrukte.

READ  Dagdromen is nuttiger dan we denken, en de wetenschap zegt dat ook

Toen deelnemers tijdens het inademen naar deze gezichten keken, definieerden ze ze als “angstiger” dan die tijdens het uitademen.

Deze effecten nemen af ​​wanneer mensen dezelfde taak uitvoeren terwijl ze door hun mond ademen.

Dit effect van angstprikkels lijkt dus alleen op te treden tijdens neusademhaling.

Vervolgens toonden de onderzoekers met behulp van een geheugentaak aan dat geheugenherinnering beter presteert als afbeeldingen worden getoond tijdens het inademen.

geheugen en hersenactiviteit

De resultaten toonden kort gezegd aan dat inademing via de neus het geheugen en de reactie op angstige stimuli verhoogt, maar deze effecten verdwijnen tijdens het ademen met de mond. Ten slotte is er een significant verschil in hersenactiviteit in de amygdala en hippocampus tijdens inademing ten opzichte van uitademing.

Reden voor snelle ademhaling in paniek: Deze gegevens suggereren dat snelle ademhaling een voordeel kan opleveren in de context van gevaar. Als je in paniek raakt, wordt je ademhaling sneller. De snelle reactie op angstademhaling kan dus een positieve invloed hebben op de hersenfunctie en leiden tot snellere reactietijden op gevaarlijke omgevingsstimuli. We begrijpen ook waarom meditatie, waarbij je je concentreert op je ademhaling en vooral mondinspiratie, stress helpt verminderen.

bron:

Journal of Neuroscience december 2016 (in druk) via Euekalert (AAAS) Ademhalingsritme beïnvloedt geheugen en angst

Lees ook:

Meditatie verandert je hersenen en verandert je leven

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang onze nieuwste releases gratis en elke dag rechtstreeks in je inbox

[ADINSERTER AMP]