Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Adastra, de krachtigste supercomputer van Frankrijk, pronkt met zijn spierballen

Adastra, de krachtigste supercomputer van Frankrijk, pronkt met zijn spierballen

  • Het Nationaal Computercentrum voor Hoger Onderwijs (Cines) in Montpellier (Herault) huisvest de krachtigste supercomputer van Frankrijk.
  • Deze moderne supercomputer, Adastra genaamd, stelt onderzoekers in staat om buitengewone wetenschappelijke simulaties uit te voeren, in recordtijd, die op een conventionele computer volstrekt onmogelijk zijn.
  • Adastra heeft nog een ander kenmerk: de soberheid van zijn energie. Deze extreme rekenmachine klom naar de 3e plaats in de Green 500, de wereldwijde ranglijst van supercomputers die prestaties combineren met energiebesparing.

Ergens, bij het Nationaal Computercentrum voor Hoger Onderwijs (Cines), op Montpellier Herault verbergt de krachtigste supercomputer van Frankrijk. In een kamer gehuld in duisternis en extreem veilig, bijna als een militair veld, onderneemt deze machine hoge snelheid: de prestatie van Adastra, de verkleinwoordnaam voor deze grote computer, stijgt tot 74 petaflops per seconde, de maateenheid voor de kracht van deze machines. Deze nieuwe supercomputer, die donderdag met veel tamtam werd ingehuldigd op de campus Saint-Priest, is twee keer zo krachtig als Jan Zde gigant van het Institute of Development and Resources in Scientific Computing (IDRIS) van het CNRS, nabij Parijs, wiens prestaties sinds vorig jaar een piek bereikten met 36,8 petaflops.

Adastra, dat in januari in gebruik is genomen, blinkt ook wereldwijd uit: volgens Nieuwste 500 bedrijven, opgericht in november 2022. “We zijn trots, want het is de eerste keer sinds de oprichting van Cines dat een machine bij de opening zo hoog op de wereldranglijst staat”, zei Michel Robert, directeur van Cines, tevreden. Maar technologie werkt met de snelheid van het licht. “Het lijdt geen twijfel dat we vanaf juni enkele plaatsen zullen verliezen, het is het normale leven van vooruitgang”, zegt de professor in Montpellier ter vergelijking.

READ  Intensieve lichamelijke activiteit vermindert het risico op een beroerte

Geweldig hulpmiddel voor onderzoekers

Maar ondertussen krijgen we in deze tempel van computers een voorproefje. Want Adastra, dat een kleine 30 miljoen euro kost, is een geweldig hulpmiddel voor onderzoekers. Deze moderne supercomputer stelt hen in staat om in recordtijd buitengewone wetenschappelijke simulaties uit te voeren, die op een conventionele computer volstrekt onmogelijk zijn: modellering van extreme weersomstandigheden, experimenten met de efficiëntie van gigantische windparken, werken aan het ontwerpen van raketmotoren … of om kunstmatige intelligentie te trainen.

Adastra heeft nog een ander kenmerk: de soberheid van zijn energie. Deze extreme computer klimt naar de derde plaats in de Groen 500een ranglijst van supercomputers die prestaties en energiebesparing combineren, vóór twee Amerikaanse big bikes.

De Adastra-supercomputer is 20 keer krachtiger dan de oude die door Cines werd gehost. – Dat. Bonzom / Maxele Presse

Supercomputer, maar … ook groen

Adastra is niet alleen milieuvriendelijk, maar betaalt ook voor nuchterheid: gebruikers die voor hun werk verbinding maken met deze geavanceerde computer hebben de mogelijkheid, levend, om te weten wat ze consumeren. Een tool waarmee onderzoekers desgewenst “concessies” kunnen doen, legt Alain Mellon, directeur van HPE (Hewlett Packard Enterprise) in Frankrijk uit. “We kunnen de snelheid kiezen om snellere resultaten te krijgen. Maar hoe sneller het gaat, hoe meer het wordt geconsumeerd. Of we kiezen ervoor om iets minder te consumeren en iets later resultaten te krijgen. Het is aan elke gebruiker om dit compromis te beheren.”

En net als bij thuiscomputers, hoe meer jaren verstrijken, hoe minder ruimte de machines nodig hebben. In Cines beslaat Adastra niet meer dan vijftien vierkante meter. De supercomputer die hier eerder was [Occigen]Het was ongeveer drie keer zo groot, legt Gabriel Otro, hoofd intensieve accounts, uit. En 20 keer minder krachtig. Het is meer dan veertig jaar computergeschiedenis die je nog duizeliger maakt: Adastra is 10 miljard keer krachtiger dan de supercomputer die in 1980 op deze campus in Montpellier werd geïnstalleerd, toen Cines werd opgericht.

READ  De HPV-campagne in Loire-Atlantique is opgeschort