Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zo’n twintig landen, waaronder Frankrijk, roepen op tot een verdrievoudiging van de nucleaire capaciteit wereldwijd tegen 2050.

Zo’n twintig landen, waaronder Frankrijk, roepen op tot een verdrievoudiging van de nucleaire capaciteit wereldwijd tegen 2050.

Deelnemers poseren voor een foto tijdens een sessie over de verdrievoudiging van kernenergie in 2050 op de VN-klimaattop in Dubai, 2 december 2023. Ludovic Marin/AFP

Dit werd aangekondigd door John Kerry, de Amerikaanse klimaatgezant, in Dubai, samen met een aantal leiders, waaronder Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander De Croo.

Kernenergie is terugDat maakte Emmanuel Macron zaterdag bekend op de COP28 in Dubai. Ongeveer twintig landen, waaronder Frankrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten, riepen in een gezamenlijke verklaring op om de wereldproductie van kernenergie tegen 2050 te verdrievoudigen, vergeleken met 2020. Het doel: Het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, steenkool en gas is de belangrijkste uitdaging van deze mondiale klimaatconferentie.

Tot dit jaar werd de nucleaire kwestie, die bijna taboe was, zelden ter sprake gebracht tijdens mondiale klimaatconferenties. Het is waarschijnlijk dat de mondiale geopolitieke onrust en de daaruit voortvloeiende vragen over de energiesoevereiniteit hebben bijgedragen aan het veranderen van de situatie.

We weten uit wetenschap, feiten en bewijs dat we in 2050 geen CO2-neutraliteit kunnen bereiken zonder kernenergie.John Kerry, de Amerikaanse klimaatgezant, zei dat dit initiatief officieel werd gelanceerd in aanwezigheid van een aantal leiders, waaronder de Franse president en de Belgische premier Alexander De Croo. Ondertekenaars van het verdrag zijn onder meer Bulgarije, Canada, Finland, Ghana, Hongarije, Japan, Zuid-Korea, Moldavië, Mongolië, Marokko, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Oekraïne, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. China en Rusland, de grootste fabrikanten van kerncentrales ter wereld, behoren echter niet tot de ondertekenaars.

Koolstofneutraliteit

De Verklaring erkent de sleutelrol van kernenergie bij het bereiken hiervan Koolstofneutraliteit tegen 2050 en de doelstelling (het beperken van de temperatuurstijging tot) 1,5°C binnen handbereik houden», verwijst naar een tekst die duidelijk niet-bindend is. het document “een gast [notamment] Bijdragen aan de Wereldbank, internationale financiële instellingen en regionale ontwikkelingsbanken om de integratie van kernenergie in het kredietbeleid van hun organisaties aan te moedigen.

Kernenergie is schone energie, en dat wil ik herhalen“, verklaarde Emmanuel Macron, eraan herinnerend dat het ongeveer 70% van de Franse elektriciteit produceert. Het is nu nodig “Nadenken over hoe we landen kunnen ondersteunen die hun energiemix willen veranderen», legt de omgeving van de president uit. Niet alle landen kunnen dit doen, enHet zou belachelijk zijn als het om de veiligheid gaat“Maar landen die willen meedoen, moeten dat ook kunnen”voordeel En steun van de internationale gemeenschap om dit op betrouwbare wijze te doen“.

De oproep is gedaan op het moment dat het Internationaal Atoomenergieagentschap in maart volgend jaar een top in Brussel organiseert, die zal worden gepresenteerd als de bijeenkomst op het hoogste niveau ooit uitsluitend gewijd aan het onderwerp civiele kernenergie. Er zijn momenteel ongeveer 400 reactoren in de wereld, verspreid over ongeveer dertig landen. Om in 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, rekent het IEA erop dat zijn nucleaire productiecapaciteit op zijn minst zal verdubbelen.

Sommige milieuactivisten waarschuwen echter voor de risico’s van ongelukken, de kwestie van afval op de zeer lange termijn en de hoge kosten van kernenergie. “Frankrijk nam een ​​belachelijk standpunt in en deelde dit met 19 andere landenVan zijn kant reageerde de leider van de partij La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, op France Inter en bekritiseerde “De intellectueel die dit heeft gevonden“.”Wanneer het opwarmt, verwarmt het het water, zodat we het niet kunnen afkoelen» Hij benadrukte nucleaire faciliteiten.

Afgelopen zaterdag werd een andere, meer consensuele oproep gelanceerd: om de capaciteit voor hernieuwbare energie (zon, wind, waterkracht, biomassa, enz.) tegen 2030 te verdrievoudigen, dit keer met de deelname van 110 landen, waaronder de Europese Unie en de EU-landen. .

” data-script=”https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js” >

READ  Hypothyreoïdie: 7 voedingsmiddelen die u aan uw dieet moet toevoegen