Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wintervirussen: Covid-19, griep, verkoudheid… Kunnen we ze echt van elkaar onderscheiden?

Wintervirussen zijn terug. Griep, verkoudheid of covid-19, hoe geen last te hebben van de minste hoofdpijn? We zullen zien dat het niet zo eenvoudig is.

De terugkeer van de winter duidt ook op de hernieuwde opkomst van seizoensgebonden virussen. Te midden van de Covid-19-pandemie is het soms moeilijk om een ​​simpele verkoudheid, een licht verraderlijke, griep of symptomen van het coronavirus te onderscheiden. Er gaat natuurlijk niets boven een bezoek aan een huisarts. Maar soms is het goed om niet in paniek te raken bij het minste trefwoord.

Welke virussen zijn verantwoordelijk?

U moet eerst weten dat de drie ziekten geen direct verband tussen hen hebben. Griep wordt veroorzaakt door het type A- of B-influenzavirus wanneer Covid-19 wordt veroorzaakt door het inmiddels beruchte SARS-CoV-2-virus. Ten slotte kunnen verschillende rhinovirussen de oorzaak zijn van wat algemeen bekend staat als verkoudheid of nasofaryngitis.

Maar hoe weet je het verschil? Huisarts dr. Jean-Louis Ben Susan gaf in antwoord op een vraag uit Santi’s Journal aan dat het vooral nodig is om te focussen op de ernst van de symptomen. Want die laatste zijn helaas vrijwel hetzelfde: loopneus, hoofdpijn, jeukende keel, algemene vermoeidheid en soms koorts.

Zeer vergelijkbare symptomen

In het geval van verkoudheid leiden deze symptomen meestal niet tot invaliditeit en verdwijnen ze binnen drie tot vijf dagen. Bij heftigere symptomen, gepaard gaande met een hoge temperatuur en lichaamspijnen, wordt griep of coronavirus verdacht nr. 1. Daarna moet er een test worden gedaan om de boosdoener te identificeren.

Maar de grootste moeilijkheid is dat elke patiënt anders kan reageren op de drie ziekten.

READ  Waarom veroorzaakt gordelroos langdurige pijn?

Pas op voor verkeerde interpretatie

Sommige verkoudheden kunnen zo ernstig zijn dat ze je dagen in bed houden, terwijl sommige positief testen op Covid-19 zonder symptomen te merken. Hetzelfde geldt voor smaakverlies (veroudering) en reukverlies (reukverlies), sterke tekenen van het coronavirus. Als er echter aanzienlijke congestie optreedt, kan dit optreden bij patiënten met griep of verkoudheid.

In het kader van het stevige herstel van de Covid-19 pandemie adviseert de overheid iedereen met aanhoudende klachten om een ​​PCR-test te gebruiken.