Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is een blauwe maan, een opmerkelijk astronomisch fenomeen dat op zondag zal plaatsvinden?

Op zondag 22 augustus is het mogelijk om de “blauwe maan” te observeren. Dit relatief zeldzame astronomische fenomeen verwijst echter niet naar de kleur van de ster, maar naar de frequentie van het verschijnen van volle manen. uitleg.

Het is een geschiedenis geschreven in de dagboeken van een liefhebber van astronomie. Op de avond van deze zondag 22 augustus is het mogelijk om de “blauwe maan” waar te nemen, een relatief zeldzaam astronomisch fenomeen. Wees echter voorzichtig, degenen die verwachten dat de ster van kleur zal veranderen, zullen teleurgesteld zijn… De maan zal nog steeds wit zijn, of op zijn best een beetje geel.

Wat is een blauwe maan?

De term “blauwe maan” verwijst eigenlijk naar de tweede volle maan van een maand met twee volle manen, of de derde volle maan van een seizoen met vier volle manen. Dit is de tweede formatie die op zondag 22 augustus te zien zal zijn.

Om het fenomeen volledig te begrijpen, moet je weten dat de cyclus van de maan 29 dagen, 12 uur en 44 minuten is. Elke 29,5 dagen of zo kunnen we één volle maan zien, of meestal één volle maan per maand. Maar aan het einde van de dag zijn er 11 dagen meer in het kalenderjaar vergeleken met de maancyclus. Hierdoor is het mogelijk om elke twee of drie jaar twee manen waar te nemen. Wie zondag mist, moet wachten tot augustus 2023.

Waar komt de term “blauwe maan” vandaan?

Maar waarom bleef de kleur blauw bij dit fenomeen? Op dit moment geeft geen enkele specialist een duidelijke en logische verklaring. In een pamflet uit 1528 dat vijandig staat tegenover de Britse geestelijkheid, vinden we de zin “Als ze zeggen dat de maan blauw is, moeten we geloven dat het waar is”, aldus de redacteur).

READ  Dosis vaccin vermindert de overdracht van Covid met 50%

Een ander spoor in Indonesië in 1883 waar de uitbarsting van de Krakatoa-vulkaan en de daarop volgende aswolk een blauw getinte maan deed verschijnen voor een paar minuten. Tenzij de verklaring in Quebec bestaat, zou de term “blauwe maan” afkomstig zijn van een slechte imitatie van de Franse term “dubbele maan”, die “blauwe maan” zou zijn geworden.