Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom kan een schrikkelseconde verdwijnen?

Waarom kan een schrikkelseconde verdwijnen?

Sinds 1972 is er 27 keer een seconde toegevoegd aan onze klokken om onze meting van tijd opnieuw af te stemmen op die van de rotatie van de aarde.

Zal de tweede kalender verdwijnen? Het al dan niet onderdrukken van deze extra seconde is onderdeel geweest van de discussies De Algemene Conferentie over Maten en Gewichten deze week gehouden in Parijsomdat het toevoegen ervan “storingen veroorzaakt die kunnen leiden tot ernstige verstoringen van essentiële digitale infrastructuren.”

Voordat we verder gaan, moeten we ons eerst herinneren wat een schrikkelseconde is: het is een extra seconde die wordt toegevoegd als klokken niet in fase zijn met sterrentijd, omdat de rotatie van de aarde rond de zon onregelmatig is.

“Deze extra seconde, of de ‘schrikkel’-seconde zoals het wordt genoemd, maakt het mogelijk om de onregelmatige ‘astronomische’ tijd geassocieerd met de rotatie van de aarde te correleren met de zeer stabiele canonieke tijdschaal die sinds 1967 wordt bepaald door atoomklokken, ” Legt het Observatorium van Parijs uit.

Het verschil tussen universele tijd en sterrentijd

In Frankrijk werd besloten om de tweede toe te voegen, omdat het “een onderdeel is van de internationale dienst van de rotatie- en referentiesystemen van de aarde, gevestigd in het Observatorium van Parijs” die “verschillen in de oriëntatie van de aarde meet en daarom verantwoordelijk is voor het voorspellen en aankondiging van deze schrikkelseconden”, Stelt het Observatorium van Parijs in.

Wanneer het verschil tussen universele tijd en sterrentijd groter is dan 0,9 seconden, wordt het verschil gecorrigeerd tot een schrikkelseconde. Samenvattend het Zwitserse Federale Instituut voor Meteorologie.

Sinds 1972 zijn er 27 keer per seconde toegevoegd aan onze klokken, in de nacht van 30 juni op 1 juli of van 31 december op 1 januari. De laatste toevoeging van de seculiere seconde vond plaats in de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017.

READ  Waarom zijn zonsondergangen blauw op Mars?

Op 1 januari 2017, om 01.00 uur (Franse tijd), moet de klok een kleine seconde worden teruggezet. Daarna schreef hij het Observatorium van Parijs. “Bij hoge uitzondering duurt een minuut tussen 0 uur 59 minuten en 1 uur een seconde langer dan normaal, dus 61 seconden in plaats van 60.”

In de toekomst kunnen schrikkelseconden echter niet meer worden toegevoegd, maar verwijderd. Recente waarnemingen van de rotatiesnelheid van de aarde suggereren dat het nodig kan zijn om voor het eerst een negatieve schrikkelseconde in te voeren, wat nooit is overwogen of getest. Staat beschreven in de resoluties De Algemene Conferentie van Maten en Gewichten aanstaande vrijdag.

Waarom storen deze seconden?

Het behoud van deze schrikkelseconde kwam vandaag aan de orde. Reeds uitgelegd in 2012 door het Observatorium van Parijs. Het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie schreef in hetzelfde jaar: “Synchronisatieproblemen kunnen in principe in bepaalde systemen ontstaan. Het is dus al lang een kwestie om ze te elimineren”.

De invoering van schrikkelseconden leidt inderdaad tot “storingen die kunnen leiden tot ernstige storingen in essentiële digitale infrastructuren, zoals wereldwijde navigatiesatellietsystemen (GNSS), telecommunicatie- en energietransmissiesystemen”, lezen we nog in de laatste conferentieresoluties. Betreffende maten en gewichten.

In 2012 en 2017 zijn er al meerdere digitale problemen gemeld, waarna de tweede erbij kwam. BuzzFeed meldde in 2012 Hoe sites zoals Reddit, Foursquare, Yelp of zelfs LinkedIn crashen na het indienen van deze seconde.

Als deze seconde in de toekomst wordt verwijderd, “zou naast de kloof van een uur na 500 jaar, de meest opwindende consequentie van de verwijdering ervan zijn, voor het eerst in de menselijke geschiedenis, de volledige scheiding van tijd van de hemelbewegingen, ” merkte het Observatorium van Parijs in 2012 op.