Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vladimir Poetin heeft zich bij de Russische presidentsverkiezingen van maart 2024 kandidaat gesteld voor een vijfde termijn

Vladimir Poetin heeft zich bij de Russische presidentsverkiezingen van maart 2024 kandidaat gesteld voor een vijfde termijn

Vandaag, vrijdag 8 december, heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn kandidatuur bekendgemaakt voor de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 17 maart 2024, aldus de drie grote Russische persbureaus.

Deze aankondiging kwam aan de zijlijn van de prijsuitreiking in het Kremlin. ‘Ik ga me kandidaat stellen voor het presidentschap’De heer Poetin vertelde een veteraan over het conflict in Oekraïne. “Ik begrijp dat er vandaag geen andere keuze is.”Dat maakte hij ook bekend, zo blijkt uit beelden uitgezonden door de staatstelevisiezender Rossiya 24.

“Onze president heeft zich nooit teruggetrokken en zal zijn verantwoordelijkheden nooit ontlopen. Vandaag heb ik het opnieuw bewezen.”Valentina Matvienko, voorzitter van de Senaat van het Parlement, reageerde op het telegram.

Deze nominatie is helemaal niet verrassend, aangezien Poetin Rusland al bijna een kwart eeuw regeert. Geen enkele criticus van het Kremlin zou aan de stemming mogen deelnemen, terwijl de autoriteiten afwijkende meningen jarenlang hebben onderdrukt. Deze repressie is ook versneld door de aanval in Oekraïne.

Lees ook de analyse: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De zegevierende wending van het Rusland van Vladimir Poetin

De Russische leider, 71, heeft dankzij de controversiële grondwetshervorming van 2020 het recht om zich in 2024 en vervolgens in 2030 kandidaat te stellen, waardoor het theoretisch mogelijk wordt om aan de macht te blijven tot 2036, wanneer hij 84 zal zijn.

Aan de macht sinds 2000

De stemming is gepland voor 17 maart, kort na de tweede verjaardag van het aanhoudende offensief in Oekraïne, en de vooravond van de tiende verjaardag van de Russische annexatie in 2014 van het eerste Oekraïense grondgebied, de Krim.

READ  COVID: Ze is door de pandemie al 3 jaar gescheiden van haar vriendin en sterft op de dag dat ze herenigd worden

Na een jaar 2022 dat werd gekenmerkt door tegenslagen aan het front en een spervuur ​​van westerse sancties, lijkt Vladimir Poetin eind 2023 in een betere positie te verkeren na het mislukken van het Oekraïense tegenoffensief deze zomer en de ineenstorting van de Europese en Amerikaanse steun. In Kiev en het herstel van de nationale economie.

Bijna alle grote tegenstanders, zoals anticorruptieactivist Alexei Navalny, zijn in de gevangenis gegooid of in ballingschap gedreven, en elke kritiek op de aanval op Oekraïne wordt hardhandig onderdrukt.

De heer Poetin was president van 2000 tot 2008 en is sinds 2012 opnieuw president. Getriggerd door termijnen stond hij het Kremlin van 2008 tot 2012 af aan zijn bondgenoot Dmitri Medvedev, maar als premier blijft hij de sterke man van Rusland.

Universele toepassing

Goedemorgen wereld

Ontdek elke ochtend onze selectie van 20 artikelen die u niet mag missen

Download de app

De Russische kiescommissie heeft vrijdag aangekondigd dat de stemming over drie dagen zal plaatsvinden, van 15 tot en met 17 maart, in een maatregel die tijdens de Covid-19-pandemie is ingevoerd en door de oppositie is bestempeld als een middel om fraude te faciliteren. Er zullen ook verkiezingen plaatsvinden in de door Rusland bezette regio’s van Oekraïne, waar momenteel de staat van beleg van kracht is.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Vladimir Poetin kan tot 2036 president van Rusland blijven

de wereld