Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Snelladers dagen de kampioenen van terminals voor elektrische auto’s uit

Snelladers dagen de kampioenen van terminals voor elektrische auto’s uit

Schiphol (Nederland) (AFP) – Op een station met hogesnelheidsterminals aan de snelweg naar Amsterdam kunnen automobilisten hun auto in twintig minuten opladen en genieten van elektrisch reizen in dit kleine land dat al honderdduizenden elektrische auto’s telt.

Gepost door: Gewijzigd:

4 minuten

“In Nederland is het heel goed. Maar als je het land uit gaat, is het netwerk heel slecht”, zegt Jeroen Wever, een 37-jarige softwareontwikkelaar, terwijl hij zijn auto oplaadt.

Nederland staat vooral bekend om het fietsen en is er trots op dat ze ‘wereldkampioen’ zijn op het gebied van oplaadstations voor elektrische auto’s, met de dichtste infrastructuur in de EU.

Maar congestie in het elektriciteitsnetwerk bedreigt de ambities om snelladen te ontwikkelen, waarvoor meer elektriciteit en dus meer infrastructuur nodig is.

Van de 145.000 terminals op het kleine grondgebied – een derde van de Europese ‘openbare’ laadpunten – zijn er 6.000 snel of supersnel, zo blijkt uit cijfers uit 2022 van de Europese waakhond EAFO. In absolute aantallen is dit uitzonderlijk voor een land van deze omvang.

De elektrificatie van voertuigen, die goed op gang is in Europa en China, is een van de pijlers van de transitie naar een koolstofvrije wereld, die eind dit jaar de kern vormt van de COP28. Maar zoals het geval van Nederland illustreert, moet de verkoop van elektrische auto’s hand in hand gaan met het verbeteren van de infrastructuur.

Langzaam komen hier ook honderdduizenden privéterminals. Ook al streeft het land naar 100% nieuwe elektrische auto’s in 2030, het Nederlandse bedrijf Fastnet onderstreept dat er niet genoeg vaste laders voor iedereen zullen zijn, vooral als niet alle gebruikers een eigen oprit hebben waar ze hun auto kunnen opladen.

READ  Nederland: Onderzoeksjournalist ernstig gewond door kogels in Amsterdam, drie verdachten aangehouden

“Het is noodzakelijk om meer snellaadstations te bouwen”, zegt Michiel Langezal, medeoprichter van Fastned, dat snellaadstations installeert op Europese snelwegen, tegen AFP.

Nederlands recept

Voorlopig houdt Langesall vol dat er met 700 Nederlandse stations voldoende snelle terminals zijn om aan de vraag te voldoen.

“Het is veel”, merkt Maarten van Beesen, directeur van de Electric Driving Association (VER), en voegt eraan toe dat snelle terminals “een aanzienlijke groei doormaken”.

Snellere terminals compenseren het gebrek aan ‘langzamere’ laders, legt Auke Hoekstra uit, onderzoeker duurzame mobiliteit.

Elektrische auto: Terminals in EU-landen © ANIBAL MAIZ CACERES / AFP

“Meestal steek ik hem ’s avonds thuis in het stopcontact. De volgende dag is de auto opgeladen”, vertelt de 33-jarige Marit Zylstra.

“Het is heel gemakkelijk”, vertelde deze IT-consultant, die om milieuredenen elektriciteit beheert, aan AFP.

Volgens Hoekstra heeft Nederland geprofiteerd van een politieke traditie van consensus om de infrastructuur te verbeteren.

Samen met lokale overheden, netwerkexploitanten en bedrijven zijn normen en langetermijnplannen gedefinieerd die specifiek hebben geleid tot één oplaadkaartsysteem, legt hij uit.

Hij benadrukt dat het land heeft geprofiteerd van het ontbreken van een grote nationale autofabrikant, wat de transitie zou kunnen vertragen.

Einde van fiscale stimuleringsmaatregelen

Het land voerde al heel vroeg bonussen en belastingvoordelen in.

“Het is een kip-en-ei-verhaal: als er adequate en betrouwbare laadinfrastructuur is, helpt dat mensen om over te stappen naar duurzame mobiliteit”, benadrukt M. Langesall.

Maar de meeste belastingvoordelen zullen in 2025 verdwijnen, een “zeer onverstandige” keuze, aldus de heer. zegt Van Bies.

Een elektrische auto bij een laadpaal in Breda, Nederland, op 19 september 2023.
Een elektrische auto bij een laadpaal in Breda, Nederland, op 19 september 2023. © JOHN THYS / AFP

Terwijl in 2022 26% van de nieuwe auto’s elektrisch zal zijn, zal dat nog geen 5% van het Nederlandse wagenpark zijn, terwijl auto’s verantwoordelijk zijn voor bijna 10% van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen.

READ  Spelen in Amsterdam ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de betrekkingen met Vietnam

Ook Harry Chua, manager van een restaurant, maakt zich zorgen: “De elektriciteit gaat omhoog en de wegenbelasting zal betaald moeten worden, dus we komen op een heel ander tijdstip.”

Elektrisch rijden lost niet alles op: “Ik stond bijna twee uur in de file, waardoor ik te laat op mijn werk kwam.”

Met zijn voertuig kan hij “snel accelereren”: “Ik werd tegengehouden door de politie”, waarschuwt hij hem.