Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Slecht weer: Nederland heeft minder te lijden dan zijn buren

Bewoners van Walkenberg zijn vrijdag doorgegaan met het opruimen van hun ondergelopen huizen nadat het zuiden van Nederland slecht weer trof, waar ervaring en investeringen in waterbeheer hun vruchten lijken af ​​te werpen.

Zware regenval in Europa de afgelopen dagen heeft in Nederland grote schade aangericht, maar tot nu toe is er niemand omgekomen.

Over de grens, in Duitsland en België, zijn zeker 120 mensen omgekomen.

De straten stonden onder water, voertuigen werden weggevaagd en duizenden mensen werden geëvacueerd, maar materiële schade was bijzaak vergeleken met het tragische dodental in de buurlanden.

Waarnemers in Nederland zeggen dat investeringen die de afgelopen decennia zijn gedaan om mensen te beschermen tegen de stijgende zeespiegel in Nederland en dat een derde van de zeespiegel onder de zeespiegel ligt, Nederlandse bezoekers hebben geholpen de schade te verminderen.

Bovendien had de regio die het meest werd getroffen door plotselinge overstromingen, in tegenstelling tot het westelijke deel van Duitsland, meer tijd voor de Nederlanders om zich voor te bereiden op het stijgende water.

– “Evenwicht is onder controle” –

“De situatie is onder controle, ondanks het recordaantal watergebroken stammen”, zei Eric von Pierrendong, een woordvoerder van de Rijkswatersstadt, vrijdagmiddag.

“Dit maakt deel uit van onze waterbeheerplannen”, zegt hij tegen AFP.

Na de catastrofale overstromingen van de jaren negentig, vooral in 1995, moesten 250.000 mensen en een miljoen dieren worden geëvacueerd, en de Nederlanders hebben op basis van hun ervaring de rivieroevers opnieuw ontworpen.

Er is meer dan 2 2 miljard geïnvesteerd om de oevers, die bij overstromingen overlopen, te verbreden. De werken werden in 2019 afgerond.

READ  Op 19 november was de Omicron variant al in Nederland

Rijkswaterstad legt uit: “In plaats van hogere dijken te bouwen, proberen we de rivieren meer ruimte te geven.

In 2005 is een soortgelijk project gestart om de muze meer ruimte te geven en zijn de dijken langs de oevers versterkt.

– “te veel gewend” –

Sinds het EU-mandaat in 2007 zijn veel landen betrokken geweest bij het verbeteren van het overstromingsrisicobeheer, maar “misschien was er een begin voor de Nederlanders”, zegt Marlene von Rijzwick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit van Utrecht.

“Nederland blijft investeren in projecten en blijft zich richten op het verzachten van de effecten van overstromingen en klimaatverandering”, zegt hij tegen AFP.

Maar soms lijkt het alsof niets de kracht van de natuur kan stoppen: in de overigens mooie stad Walkenberg pompten bewoners vrijdag water uit huizen en kelders, terwijl het leger een tijdelijke brug bouwde om de oude te vervangen, weggespoeld.

Caravans dreven rond een volledig verzonken kamp in Rormont, 50 km naar het noorden.

Zegt de 58-jarige Stan van der Leigh.

“Maar we hadden meer tijd om ons voor te bereiden”, zei hij tegen AFP.

“Het gebeurde ineens in Duitsland en België. Ze hadden geen tijd om iets te doen.”