Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In je neus peuteren is een grote kwestie van primaten

lStel je de scène voor. Als bioloog bestudeer je de evolutie van het vangvermogen van primaten in relatie tot hun aanpassing aan bomen. Het onderwerp van uw interesse op dit moment: een maki genaamd aye-aye, vooral bekend om zijn indrukwekkende vingergrootte.

Je bent niet in Madagascar, het uitverkoren land van dieren, maar je bent aan de Duke University in North Carolina. Amerikanen zijn meesters geworden in het fokken van deze kleine primaten. Plotseling stopte een van de mannen voor je ogen zijn middelvinger in een van zijn neusgaten, zogenaamd om het te behandelen… en aten dan het resultaat van zijn arbeid op.

“Hé, doen niet alleen mannen dit?” Bioloog Anne Claire Faber was verrast

Wat moeten we doen? Uitbarsting van het lachen? Draai je hoofd om, walgelijk? Neem je mobiele telefoon mee om een ​​video op Instagram te plaatsen? Anne-Claire Faber, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Bern en verantwoordelijk voor zoogdieren bij het Zwitserse Nationale Natuurhistorisch Museum, zegt dat ze aanvankelijk verrast was. “Hé, doen niet alleen mannen dit?” » Toen vermoedde ik als goede wetenschapper een leuk onderzoeksonderwerp. De bevinding, co-auteur van zes onderzoekers uit vijf landen, werd op 27 oktober gepubliceerd In de Zoölogie Journal. “Halloween nummer”Zegt ze met een glimlach. Heerlijk artikel.

De onderzoeker beloofde het wonder te begrijpen dat het dier in staat was deze lange, gekrabde middelvinger in een van de neusgaten te duwen, daar heen en weer te bewegen, en dat alles zonder zijn sinussen te laten ontploffen. Merk op dat de bovengenoemde toeslag maximaal 8 centimeter is voor een lichaam van minder dan 40 centimeter (bereken en vergelijk) …

READ  Vaccinatie tegen Covid-19 leidt tot een alarmerende daling van andere vaccinaties

Renaud Boistel, van het Museum of Natural History in Parijs, was verantwoordelijk voor het reproduceren van de 3D-anatomie van het wezen en hielp bij het bepalen van het onwaarschijnlijke pad. De vinger komt binnen via de neus, gaat op weg naar de keelholte en bereikt de achterkant van de mondvat Anne Claire Faber samen. In feite reproduceert het dier de bewegingen die het maakt wanneer het een rauw ei of een sinaasappel eet: het pelt, steekt zijn vinger uit en likt het dan af. We kunnen ook opmerken dat als het oog ook zijn oren reinigt, het nooit eet wat het eruit haalt. »

“Veel grappen”

Maar er is geen goede wetenschap zonder een bibliografische studie. Dus dook het team in de literatuur. “We realiseerden ons dat naast ayes-ayes en wij, de praktijk van neusplukken is beschreven bij tien andere primatensoorten”, houdt de Zwitserse onderzoeker vol. Chimpansees, bonobo’s, twee soorten gorilla’s, drie soorten makaken, Sumatraanse orang-oetans en twee soorten kapucijnen. Om nog maar te zwijgen van de minder bekwame soorten, zoals giraffen, die door het ontbreken van vingers het slijm likken dat uit hun neus stroomt… De bioloog merkt echter op dat weinig onderzoekers verder gaan dan de anekdotische beschrijving. “Het is grappig of walgelijk. Zoveel grappen, zo weinig informatie”samenvatten.

Je hebt nog 32,48% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.