Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Huawei Mate 50 Pro-test: een bitter smaaksucces

Huawei Mate 50 Pro-test: een bitter smaaksucces

Huawei en Leica, het is voorbij. De Duitser werd enkele maanden geleden gelinkt aan Xiaomi. Daarom heeft het Chinese merk, bekend om zijn smartphoneprestaties in foto’s, zijn werk intern hervat en roept het nu Xmage op, dat compatibel is met de hardware- en softwaresuite van zijn terminals. Met de Mate 50 Pro opent het merk vooral het concept van een variabel diafragma, tussen f/1.4 en f/4, toegepast op zijn groothoekoptiek.

Hoofdeenheid: 50 MP, f/1.4-f/4, eq. 24 mm

De Mate 50 Pro wil zich onderscheiden van reguliere smartphones met een origineel systeem: een variabel diafragma op mechanisch niveau, niet alleen gesimuleerd door softwareverwerking. Als het handmatig kan worden ingesteld, hetzij in het menu “Diafragma”, of in de opnamemodus “Pro”, is het mogelijk – en meestal – om er dagelijks gebruik van te maken, aangezien de optie vanaf nu is geactiveerd. Afhankelijk van de lichtomstandigheden schakelt de smartphone tussen f/1.4, zoals voor onze foto’s gemaakt bij weinig licht, en f/4, in direct zonlicht. Dit diafragma wordt ook gebruikt om de effecten van achtergrondonscherpte te veranderen, aangezien er verschillende tussenliggende niveaus beschikbaar zijn (bijvoorbeeld bij f/2).

In het aangezicht van een zeer goede optische telefoon heeft Find X5 Pro ook een 50MP-sensor die 12,5MP-opnamen levert dankzij pixel binningDe Mate 50 Pro is een schot in de roos. De foto’s zijn erg gedetailleerd, de texturen zijn goed weergegeven en de colorimetrie is bijzonder natuurlijk. De contour van het beeld heeft ook als voordeel dat het scherp is en niet te vervormd. Het is jammer dat de smartphone punten verliest op het ongelukkige detail: in bepaalde patronen struikelt hij en slaagt hij er niet in om de parameters van kleine elementen getrouw te herstellen. Dat is het geval met onze gekleurde ballen, die moeilijkheden opleveren, of tekstregels.

Oppo Find X5 Pro (12,5 MP, f/1.7, ISO 254, 1/462 sec)
Huawei Mate 50 Pro (12,5 MP, f/2, ISO 50, 1/132 sec)

Deze moeilijkheden bij het beheren van de contouren van kleine voorwerpen zijn ’s nachts beter zichtbaar en de effen kleurgebieden vertonen enkele artefacten. De algehele scherpte is echter overtuigend en de colorimetrie is redelijk normaal.

Oppo Find X5 Pro (12,5 MP, f/1.7, ISO 6848, 1/20 sec)
Huawei Mate 50 Pro (12,5 MP, f/1.4, ISO 400, 1/25 sec)

50 megapixel-modus

Het is mogelijk om elk van de foto’s van de hoofdsensor te gebruiken om opnamen van 50 megapixels te maken. Zonder behandeling tijdens pixel binningDag en nacht, deze modus is duidelijk niet interessant en de opnames verliezen kwaliteit.

Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro

Ultragroothoekmodule: 13 MP, f/2.2, eq. 13 mm

Wanneer je kiest voor de duurste smartphones, zoals de Oppo Find X5 Pro, worden daar heel specifieke sensoren aan gekoppeld pixel binning Voor ultragroothoekeenheden geeft de Mate 50 Pro de voorkeur aan een “eenvoudige” 13MP-sensor, waardoor we bang waren voor kwaliteitsverlies. De resultaten gaven ons ongelijk, want de scherpte is op zijn zachtst gezegd bevredigend, hoewel sommige elementen te lijden hebben van minder succesvolle verwerking en enkele defecten in de beeldcontour. De colorimetrie is redelijk en het detailniveau is, ondanks een beetje smoothing, op zijn zachtst gezegd hoog.

Oppo Find X5 Pro
Huawei Mate 50 Pro

Lowlights zijn natuurlijk moeilijker te beheren voor een smartphone, die er toch in slaagt om resultaten te leveren die behoorlijk vergelijkbaar zijn met die van de Find X5 Pro – onthoud echter inhoud hier met een afbeelding van 12,5 megapixels. Vervloeiing is zichtbaar, evenals vervorming en kleurvervorming in de hoeken van het beeld, zelfs als we globale vervorming aan de rand van de scène kunnen compromitteren.

Oppo Find X5 Pro
Huawei Mate 50 Pro (13 MP, f2.2 ISO 1250, 1/11 sec)

Ten slotte is het vermeldenswaard dat de ultragroothoekmodule ook wordt gebruikt om zeer succesvolle macro-opnames te maken.

Telefoto-eenheid: 64 MP, f / 3.5, eq. 90 mm

De derde fotomodule op de Mate 50 Pro is gewijd aan de telelens. De 64MP-sensor wordt vergezeld door een optisch equivalent van 90 mm in 24×36 mm en biedt een vergroting van 3,5x in vergelijking met de groothoek. Een nogal interessante set, waarmee je 16-megapixel-opnamen kunt exporteren, zonder de mogelijkheid om 64 megapixels te bereiken. In vergelijking met Samsung’s Galaxy S22 Ultra, die vertrouwt op een 10MP-sensor met 3x zoom, gedraagt ​​​​de Mate 50 Pro zich zeer goed, althans bij daglicht. De scherpte is veel minder dan de groothoek, maar de beelden zijn zeer bruikbaar.

Samsung Galaxy S22 Ultra ((10 MP, 70 mm, f/2.5, ISO 50, 1/100 sec)
Huawei Mate 50 Pro (16 MP, 3.5 equivalent, ISO 125, 1/51 sec)

’s Nachts wordt het beeld echter overladen met zeer aanwezige anti-aliasing, artefacten, zeer onnauwkeurige lijnen en onnatuurlijke colorimetrie. We geven je een vergelijking met de Galaxy S22 Ultra, waarvan de 10MP het gewicht niet kan dragen, bij weinig licht, bij een hogere resolutie. In het licht van de Find X5 Ultra en 2x zoom presteert de Mate 50 echter niet slecht.

Oppo Find X5 Pro
Huawei Mate 50 Pro (16 MP, f/3.5, ISO 3200, 1/60 sec)

Frontunit, portret- en videopositie

Twee sensoren aan de voorkant, maar slechts één echt bruikbaar. Het is een ultragroothoek van 13 MP, hier gecombineerd met de 3D ToF-sensor die wordt gebruikt voor scherptediepte. De kwaliteit van de selfies is erg goed. De belichting, toon en detailniveau worden zeer goed gerespecteerd. Zoals bij elke goede Chinese smartphone, moet je oppassen voor schoonheidstrucs die standaard kunnen worden geactiveerd en die je functies aanpassen door bijvoorbeeld je huid glad te maken.

Voor foto’s maakt de Mate 50 Pro gebruik van het groothoek variabel diafragma. Hiervoor is het niet voldoende om naar de aangepaste modus te gaan, maar om naar de modus genaamd “Ontgrendelen” te gaan. Met 4 verschillende diafragma’s (f/1.4, f/2, f/2.8 en f/4) krijg je een min of meer versterkt bokeh-effect, zonder enige tussenkomst van software, zoals meestal het geval is bij smartphones. Er is ook een “virtuele diafragma”-modus die loopt tussen f / 0,96 en f / 16. Met dezelfde opnamewaarde kun je het beste ook de portretmodus op f / 1.4 of het standaard diafragma op f / 1.4 kiezen. Bij f/0.95 is de achtergrond echt te onscherp om een ​​natuurlijk resultaat te geven. Wil je het fysieke diafragma bij f/1.4 kiezen, dan zul je dus wat dichter bij je doel moeten komen. Net als een echte camera.

Aan de videokant maakt Huawei’s nieuwste telefoon het mogelijk om 4K-beelden vast te leggen met een maximale snelheid van 60 fps, 1080p bij 480 fps of zelfs 720p bij 3840 fps. De aanwezigheid van optische stabilisatie (OIS) bij groothoek en telefoto, met behulp van elektronische stabilisatie (EIS) zorgt ervoor dat de smartphone geen last heeft van schokken tijdens het fotograferen. De functie voor het volgen van personen is ook geïntegreerd, zodat u nooit uw doel hoeft te missen.

READ  Huawei MateBook D 15 AMD R5 2021 - Krachtig en intelligent