Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe verstoort inflatie de kwestie van lage lonen?

Hoe verstoort inflatie de kwestie van lage lonen?

Zijn begin als bewaker, Alexandre Corneau, 45, herinnert zich perfect. «Gehuurd op 19 september 2000. Ik betaalde ongeveer 7000 frank! Ja, toen was het nog de frank! »Hij glimlacht achter zijn dunne bril, waarvan er één barst. Dat was toen het minimumloon. Alexander bevond zich toen op het eerste niveau van het payroll-netwerk. “Ik dacht dat ik me goed zou ontwikkelen in deze baan, ik had het mis”En hij komt er bitter uit. Vandaag is een brandweer- en reddingsofficier in een van de verdedigingstorens twee treden gestegen in rang. Maar na 22 jaar ervaring krijgt hij weer het minimumloon: “de gevangen” Tegen het minimumloon, zegt hij, dat sneller steeg dan zijn salaris.

Dit is een neveneffect van de inflatie, gemeten volgens de laatste INSEE-raming in Frankrijk 5,6% op jaarbasis in septemberNa 5,9% in augustus en tot 6,1% in juli. Sinds de oprichting in 1950 is het minimumloon gekoppeld aan de consumentenprijsindex en stijgt wanneer deze hetzelfde doet. In een “normaal” jaar is er maar één revisie in het eerste jaarVers Januari. Maar sinds 2021 ken ik er vier: in 1Vers Oktober 2021, tot 1Vers januari 2022, tot 1Vers Mei en opnieuw om 1Vers Augustus, in totaal +7,76% over 1 jaar, dat is € 98,45 netto meer per maand. Het minimumloon is vandaag € 11,07 bruto per uur, d.w.z. Totaal 1.678,95 € per maand.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees “Met inflatie komen degenen die een beetje hoger zitten vast te zitten, zelfs boven het minimumloon, wat een gevoel van verlaging oproept.”
READ  Vaccinatie: Duitse onderzoekers hebben de oorsprong van het bloedstolsel ontdekt dat wordt veroorzaakt door het vaccin AstraZeneca en Janssen

Het is echter nog steeds 7,76% meer dan de inflatie op één jaar. Want de minimumloongroei onder professionals is niet alleen te danken aan de CPI, maar ook voor een deel aan de stijging van het gemiddelde uurloon van arbeiders en bedienden. Bovendien dient zijn niveau als basis voor de hele structuur van lage lonen in Frankrijk.

Er is gekozen om te voorkomen dat het minimumloon, zoals bij zijn voorganger, de smig, tussen 1951 en 1967 zou uitvallen, het geval was. Het ging toen veel langzamer dan het Franse gemiddelde loon dat door groei en productiviteitswinst. Sinds 1982 is het minimumloon stabiel tussen 58% en 63% van het gemiddelde salaris. Afgezien van deze automatische verhoging, is er sinds 2007 slechts één extra “push” geweest, na de verkiezing van François Hollande. Sindsdien zijn we volledig tevreden met de juridische herbeoordeling. Meer geschikt in tijden van inflatie.

Voor 2022 zijn de laatste cijfers beschikbaar vanaf Regie animatie voor onderzoek, studies en statistieken voor het Ministerie van Arbeid Het geeft aan dat het basisuurloon voor arbeiders en bedienden tegen eind juni met 3,5% binnen een jaar is gestegen, en het maandelijkse basisloon voor alle arbeiders met 3,1%. “Aangezien het minimumloon gekoppeld is aan de prijzen en niet aan de rest van de lonen, en ze op dit moment niet in hetzelfde tempo stijgen, zien we een verkleining van de kloof tussen het minimumloon en de rest van de lonen.bevestigt Jerome Gautier, hoogleraar economie aan Paris-I-Panthéon-Sorbonne. Hierdoor ontstaat het fenomeen van loonsverlaging onderaan de hiërarchie, zowel in de private sector als in de publieke sector. »

Je hebt nog 72,45% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.

READ  Een vliegtuig van Ryanair stijgt op en laat ongeveer vijftig passagiers achter op de luchthaven