Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hitte in West-Canada: Mercurius explodeert bij 22,5 °C


WLDe westelijke regio van Canada wordt al enkele maanden geconfronteerd met een reeks catastrofale weersomstandigheden. Na deze zomer te stikken onder een historische thermische koepel, wat wereldwijd tot bezorgdheid leidde, beleefde British Columbia deze week opnieuw een recordhoogte in kwik… tot 22,5 graden Celsius.

Half december werd deze temperatuur geregistreerd in Penticton, in het centrum van British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada. “Het is een record, of het is gelijk aan een record”, daterend uit 1982 in Ontario, vertelde Armel Castellane, een meteoroloog bij Environment Canada, op donderdag 2 december aan AFP. Penticton, een stad met 33.000 inwoners, ligt op een paar honderd kilometer van Lytton, een gemeente 250 kilometer ten noordoosten van Vancouver die eind juni de historische temperatuur in Canada van 49,6°C registreerde. 90% van het dorp werd verwoest door een bosbrand.

Lees ookOpwarming van de aarde: moeten we de daling accepteren?

Meer dan 500 mensen werden gedood in de historische hittekoepel

In Penticton was het hoogste punt ooit 11,2°C in 2012, toen was het hoogste punt op donderdag 22,5°C. “Dus het is absoluut een record”, vertelde Gregory Yang, een meteoroloog bij Environment Canada, aan AFP. Dit binnenland van Brits-Columbia is ook het gebied dat deze zomer te lijden heeft gehad van de historische thermische koepel, waarbij meer dan 500 mensen omkwamen, gevolgd door grote branden. Ongeveer een week lang stroomde een rivier in de atmosfeer over het zuidwesten van British Columbia. Zware regenval heeft sinds midden november catastrofale overstromingen veroorzaakt in het gebied, gebeurtenissen die autoriteiten in verband hebben gebracht met de effecten van klimaatverandering.

READ  Zwitserland in de halfgeleiderrace!

Recente studies tonen de directe verantwoordelijkheid van klimaatverandering bij bepaalde hittegolven. Zo zou de ongewone hittegolf in Canada in juni 2021, met temperaturen die de 50 graden Celsius naderen, “bijna onmogelijk” zijn geweest zonder de opwarming, aldus wetenschappers van de organisatie voor de opwarming van de aarde. Ongewone winterhitte verspreidde zich over het noordwesten van de Verenigde Staten, met temperatuurrecords in december die op woensdag werden verbroken of gelijk werden gemaakt op locaties in Washington, Montana, Wyoming en North Dakota. De temperaturen kunnen er bijna 20 graden Celsius hoger zijn dan normaal.