Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het gelukkigste land ter wereld heeft dringend buitenlandse arbeiders nodig

Wervingsbureau in januari 2017 in Helsinki, Finland (Lehtikuva / Vesa Moilanen)

Wervingsbureau in januari 2017 in Helsinki, Finland (Lehtikuva / Vesa Moilanen)

Finland staat aan de top van de “gelukkigste landen ter wereld” en worstelt om buitenlandse werknemers aan te trekken om de demografische crisis te verlichten, en wordt geconfronteerd met een van Europa’s grootste arbeidstekorten.

“Het is tegenwoordig algemeen bekend dat we een enorm aantal mensen nodig hebben om de kosten van de vergrijzende generatie te dekken”, vertelde Sako Thveraynin, wervingsfunctionaris voor Talented Solutions, aan AFP.

Terwijl de meeste westerse landen worden geconfronteerd met fluctuerende demografische gevolgen, voelen weinigen de effecten zo sterk als Finland.

Het noordelijke land heeft al 4 ouderen boven de 65 voor elke 10 mensen in de werkende leeftijd, en deze verhouding zal naar verwachting stijgen tot 1-2 mensen in 2030, waarmee het voor alle landen in de wereld komt behalve Japan.

Volgens Helsinki zou het Scandinavische land met 5,5 miljoen mensen een netto positieve migratie van 20.000 tot 30.000 mensen per jaar nodig hebben – twee keer vandaag – om zijn openbare diensten en goedkope ouderenzorg in stand te houden. excellentieniveaus, met een dreigend pensioentekort.

Na jaren van stagnatie staan ​​het bedrijfsleven en de overheid “nu op een kantelpunt en beseffen het probleem”, zei Charles Mattis.

Het meest gerangschikt "meer gelukkig" van de wereld volgens "wereld geluk rapport", een jaarlijkse door de VN gesponsorde studie, geleid door Finland, op zoek naar immigranten om zich bij zijn personeelsbestand aan te sluiten (AFP/)

Rangschikking van de “gelukkigste” landen en gebieden ter wereld volgens het “World Happiness Report”, een jaarlijkse studie gesponsord door de Verenigde Naties, onder leiding van Finland, die immigranten zoekt om zich bij het personeelsbestand aan te sluiten (AFP /)

Als onderzoeker op het gebied van onderwijs en immigratie aan de Academie van Finland, is hij een van de deskundigen die worden geraadpleegd door het programma “Talent bevorderen” van de regering, dat gedurende vier jaar tot doel heeft het land aantrekkelijker te maken voor de wereld, deels door een reeks lokale werving programma’s.

De beoogde werknemers zijn onder meer Spaanse gezondheidswerkers, Slowaakse metallurgen, IT-experts, Russische, Indiase en Filippijnse maritieme experts.

– ‘Mentale problemen’ –

Op papier is Finland, een pionier op het gebied van gendergelijkheid, een droom die uitkomt met zijn efficiënte openbare diensten, lage criminaliteit en ongelijkheid, alles culminerend in een groot vertrouwen in de autoriteiten.

P (Lehtikuva / Vesa Moilanen)

P (Lehtikuva / Vesa Moilanen)

Maar naast de complexe taal en het barre klimaat, heeft het Scandinavische land paradoxaal genoeg moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt voor buitenlanders, wat ertoe leidt dat een groot deel van de mensen na een paar maanden vertrekt.

Ondanks vele jaren ervaring in de veelbelovende sector van digitaal productontwerp toen hij om familiale redenen in Finland aankwam, zegt Ahmed (voornaam veranderd) dat zijn onderzoek niet succesvol was.

“Er was nooit een tekort aan banen, alleen een mentaal probleem”, zegt de 42-jarige Brit, die tijdens zijn onderzoek in Finland aanbiedingen kreeg in Noorwegen, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Uiteindelijk besloot hij elke week te pendelen tussen Helsinki en Düsseldorf, waar hij werk vond.

De extreemrechtse Finse partij heeft het afgelopen decennium een ​​aanzienlijke invloed gekregen en heeft nu een op de vijf zetels in het parlement, waardoor immigratie zoveel mogelijk wordt vertraagd.

– Faciliteren van het proces –

Voor Sako Tevereinen zijn er tekenen dat de openheid verbetert.

“Als het personeelstekort echt groot wordt, zien we bedrijven op zoek naar andere oplossingen”, zegt hij, verwijzend naar het geval van een groeiende technologiefabriek die in zes maanden tijd ongeveer 2.000 mensen in dienst had nadat de werktaal in het Engels was veranderd.

Hij voegt er echter aan toe: “Een groot aantal Finse bedrijven en organisaties zijn erg enthousiast over het gebruik van de Finse taal, en Fins is zeer vloeiend.”

Geconfronteerd met een groter tekort aan geschoolde arbeiders in OESO-landen, hebben sommige Finse startups besloten om samen te werken om buitenlanders in dienst te nemen, zegt Sean Roden van maaltijdbezorger Wolt.

De burgemeester van Helsinki, Jan Fabávory, heeft de grote telecombedrijven gemobiliseerd om de aantrekkingskracht en bekendheid van zijn stad te vergroten.

Hoewel het binnenhalen van alleenstaanden niet zo’n groot probleem is, is het lastig om stellen en gezinnen aan te trekken, omdat ‘mannen altijd enorme problemen hebben om geschikt werk te vinden’, legt hij uit.

Maar het raadslid toont optimisme, terwijl hij zijn hoop vestigt op Aziatische immigratie en nieuwe carrièreprioriteiten na het coronavirus.

“Om veilig, efficiënt, betrouwbaar en voorspelbaar te zijn”: de bevoegdheden van Helsinki zijn “waarden die aan belang hebben gewonnen” met de pandemie, oordeelt hij.

sgk / hdy / kaart / nzg

READ  Xavier Niel: ontdek gratis de gigantische onroerendgoedactiva van het miljardairhoofd!