Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Facebook bereikt voorlopig akkoord in Cambridge Analytica-schandaalproces

Facebook bereikt voorlopig akkoord in Cambridge Analytica-schandaalproces

Facebook bereikte een voorlopige overeenkomst in een rechtszaak die in 2018 werd aangespannen om schadevergoeding te eisen van het sociale netwerk voor het toestaan ​​van derden, waaronder Cambridge Analytica, toegang te krijgen tot de privégegevens van gebruikers.

Volgens een gerechtelijk document dat op vrijdag 26 augustus in een rechtbank in San Francisco is ingediend, heeft Facebook om zestig dagen schorsing van de procedure verzocht. De overeenkomst schriftelijk vastleggen en voorleggen aan de rechtbank..

Het sociale netwerk heeft het bedrag of de voorwaarden van deze overeenkomst niet vermeld in deze class action. Op een vraag van AFP reageerde Meta, het moederbedrijf van Facebook, zaterdag niet.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Christopher Wylie: Cambridge Analytica is gesloten, maar de tactieken zijn niet verdwenen

Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg hadden getuige moeten zijn

De deal komt als Meta CEO Mark Zuckerberg en CEO Sheryl Sandberg Hij kondigde in juni zijn ontslag aan na veertien jaar bij het bedrijfzou in september voor de rechtbank getuigen in verband met het schandaal.

In een maatregel die vier jaar geleden werd gelanceerd, beschuldigden Facebook-gebruikers het sociale netwerk van het schenden van privacybescherming door hun gegevens te delen met derden, waaronder Cambridge Analytica, dat is gekoppeld aan de presidentiële campagne van Donald Trump 2016. Het bedrijf, dat sindsdien is gesloten en verzamelde en het exploiteren van de persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers zonder hun toestemming. Deze informatie had kunnen worden gebruikt om programma’s te ontwikkelen die bedoeld zijn om de stem van Amerikaanse kiezers voor Donald Trump te begeleiden.

READ  De beurs van Parijs begint de week rustig, nu de short selling in Zuid-Korea is opgeschort

Een boete van $ 5 miljard in 2019

In juli 2019 legden de federale autoriteiten Facebook een boete op van $ 5 miljard (euro is gelijk aan $ 1) voor: “bedrogen” De gebruikers hebben onafhankelijke controle over het beheer van persoonlijke gegevens geplaatst.

Sinds het Cambridge Analytica-schandaal uitbrak, heeft Facebook de toegang tot zijn gegevens van duizenden verdachten verwijderd, de hoeveelheid informatie die openbaar beschikbaar is voor ontwikkelaars beperkt en het voor gebruikers gemakkelijker gemaakt om beperkingen voor het delen van persoonlijke gegevens te kalibreren.

De kritiek op Facebook hield echter niet op. In 2021 onthulden “Facebook Files”, duizenden interne documenten die door een klokkenluider werden blootgelegd, gebreken in de organisatie van het machtige Amerikaanse sociale netwerk.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Hoe organiseer je Facebook?

De wereld met AFP