Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De zon is getuige van de sterkste uitbarsting in vijf jaar, een fenomeen dat gevolgen heeft voor de aarde – Libération

De zon is getuige van de sterkste uitbarsting in vijf jaar, een fenomeen dat gevolgen heeft voor de aarde – Libération

De afgelopen dagen hebben zich verschillende enorme explosies voorgedaan. Deze verschijnselen, die mogelijk de piek van de activiteit in de huidige zonnecyclus markeren, dreigen de radiogolven te verstoren, maar kunnen ook aurora borealis veroorzaken.

Flitsen die uit de zon komen, kunnen gevolgen voor ons hebben, ook al zijn we miljoenen kilometers ver weg. Onze ster heeft de afgelopen dagen een reeks grote explosies meegemaakt. De jongste, donderdag 22 februari, is de sterkste sinds het begin van de huidige zonnecyclus, die begon in 2019.

piek activiteit

De sterkte van zonnevlammen wordt aangegeven met een letter en een cijfer. De letter geeft de klasse van uitbarsting aan, na vijf niveaus (A, B, C, M, X), en elke klasse is tien keer sterker dan de vorige. Elke letter wordt vervolgens verdeeld in negen categorieën, aangegeven door een cijfer. De enorme uitbarsting die op 22 februari plaatsvond, werd geschat op X6,3. Zij volgt Nog twee incidenten Op dezelfde dag en de dag ervoor noemde hij X1.7 en vervolgens X1.8. Op 9 februari was er al een uitbarsting geweest die geclassificeerd was als X3.3 Produceren.

De zonnecyclus duurt elf jaar. Gedurende deze periode doorloopt zonne-energie fasen van tamelijk intense activiteit. We bevinden ons nu in de 25e cyclus sinds de zonneactiviteit in 1755 werd gemeten. De huidige uitbarstingen kunnen betekenen dat de huidige cyclus de piekactiviteit heeft bereikt. Daarom zijn er de komende dagen waarschijnlijk nog meer grote uitbarstingen.

READ  Hier is de truc om twee keer zoveel calorieën te verbranden

Kleurrijke golven

Deze zonneverschijnselen kunnen gevolgen hebben op aarde. De vrijkomende straling kan bijvoorbeeld de communicatie verstoren. volgens Centrum voor ruimteweervoorspellingDe laatste drie explosies deden dat niet waarschijnlijk Verstoor de communicatie met het grote publiek niet. Maar de grotere, X6.3, heeft mogelijk de frequente hoogfrequente radio-uitzendingen verstoord.

De gevolgen kunnen ook poëtisch zijn. In Frankrijk is in november het noorderlicht te zien aan de nachtelijke hemel. Uiterst zeldzaam op onze breedtegraden. Vervolgens legde Nathalie Huret, hoogleraar atmosferische chemie en natuurkunde aan de Universiteit van Clermont-Auvergne, ons het fenomeen in kwestie uit. “De zon is constant actief. Maar wanneer hij krachtige explosies ervaart, spuugt hij plasma, een heet gas dat bestaat uit geladen deeltjes, naar de aarde. Dit plasma bereikt vervolgens onze planeet, en “Het komt in botsing met het magnetische veld van de aarde, waardoor moleculen in onze atmosfeer in excitatie raken.”die wordt belichaamd in de schemering.

Als de intense zonneactiviteit de komende maanden aanhoudt, kunnen nieuwe kleurrijke golven de lucht van Frankrijk versieren. Een goede reden om ’s nachts je neus in de lucht te houden.