Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat het virus zich sneller zal verspreiden dan vaccins

Geplaatst op maandag 14 juni 2021 om 21:02

Een virus dat zich sneller verspreidt dan vaccins, ontoereikende beloften van de G7, zwakke internationale financiële steun… De Wereldgezondheidsorganisatie riep maandag op tot grote solidariteit om een ​​einde te maken aan de pandemie.

Op hun top dit weekend in Engeland kondigden de leiders van de G7 een donatie aan van 1 miljard doses – van 870 miljoen doses bovenop de toezeggingen die sinds februari zijn gedaan – in natura of in de vorm van financiële steun voor het internationale Covax-distributiesysteem.

“We hebben meer nodig, sneller. Elke dag sterven er meer dan 10.000 mensen. (…) Deze gemeenschappen hebben vaccins nodig, en ze hebben ze nu nodig, niet volgend jaar!” De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, bekritiseerde het op een persconferentie.

“Momenteel wordt het virus sneller overgedragen dan de wereldwijde distributie van vaccins”, klaagde hij.

Als een deel van de bevolking van rijke landen dankzij vaccinatie terugkeert naar het normale leven, is de vooruitgang nog steeds broos in de minder fortuinlijke landen, die grotendeels verstoken zijn van vaccins.

Covax heeft op 14 juni meer dan 85 miljoen doses afgeleverd aan 131 landen en gebieden, veel minder dan verwacht.

Niet één, maar elf miljard.


Ook NGO’s en WHO-partners maken zich zorgen.

“We hebben meer duidelijkheid nodig over het daadwerkelijke aantal toegediende doses en de exacte tijd die nodig is om hun beloften na te komen”, vertelde Yuanqiong Ho van Artsen zonder Grenzen aan AFP.

READ  Zijn kat beet hem en hij stierf vier jaar later

De Wereldgezondheidsorganisatie wil dat ten minste 70% van de wereldbevolking tegen de volgende G7-bijeenkomst in Duitsland volgend jaar wordt gevaccineerd. “Om dat mogelijk te maken, hebben we elf miljard doses nodig”, zei Dr. Tedros.

Volgens Helen Clark, die medevoorzitter is van een panel van deskundigen om de wereldwijde epidemiebeheersing te beoordelen, hebben landen met een hoog inkomen 4,3 miljard doses toegewezen.

Zelfs met twee doses per persoon, “zijn er nog steeds twee miljard doses om te herverdelen”, zei de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, voorafgaand aan de G7-top.

– Na dosering –

Dosisdeling is echter slechts een van de aandachtspunten van het gezondheidsstrijdplan van de G7.

Het resultaatdocument van de top bevat een reeks toezeggingen om een ​​nieuwe pandemie te voorkomen. Het gaat erom het tijdsbestek voor het ontwikkelen van vaccins, behandelingen en diagnostiek te verkorten, in de hoop dat de wereld over minder dan honderd dagen klaar zal zijn om de plotselinge ziekte het hoofd te bieden.

Het andere onderdeel zal zich richten op het versterken van het gezondheidstoezicht en het doorvoeren van de hervorming van de WHO om het robuuster te maken.

Een ontmoedigend doel zonder China, dat de G7 niet waardeert, die het beschreef als de “kliek” gevormd door Washington. Vooral omdat beslissingen bij de Wereldgezondheidsorganisatie meestal unaniem worden genomen.

Ilona Kekbosch, oprichter van het Centre for Global Health van het Institute for Advanced International Studies and Development in Genève, is ook sceptisch over de bereidheid van de G7 om het VN-agentschap te versterken: “Ik zal dit geloven als de bijdragen aan de WHO toenemen.”

READ  Begrijp alles - 4000 doden per dag, 92 variabelen: hoe Brazilië de controle over de Covid-19-pandemie verliest

Voor Oxfam is het vooral nodig om de kwestie van de schorsing van octrooien op vaccins op te lossen om de productie ervan te versnellen.

Een bevinding die gedeeld wordt door Human Rights Watch (HRW), terwijl de onderhandelingen hierover zojuist zijn gestart bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na maandenlange discussies.

Zoals Aruna Kashyap van Human Rights Watch tegen AFP zei: “Focus op vaccins en donaties aan goede doelen is niet genoeg. Het falen van de G7 om een ​​tijdelijke terugdraaiing van de wereldwijde regels voor intellectueel eigendom te ondersteunen, is fataal voor de status-quo.”

– 1% van de militaire defensie-uitgaven –

Voor de WHO en haar partners is de financieringskwestie ook van cruciaal belang om de pandemie te beëindigen.

Dit jaar is nog meer dan $ 16 miljard (€ 13,2 miljard) nodig om het internationale mechanisme te financieren dat verantwoordelijk is voor het versnellen van de toegang tot COVID-19-hulpmiddelen (ACT Accelerator), met name om de distributie van behandelingen, zuurstof, testen en bescherming te ondersteunen. uitrusting.

“16 miljard dollar vertegenwoordigt minder dan 1% van ’s werelds jaarlijkse militaire defensie-uitgaven. We kunnen zeker 1% van dat bedrag uitgeven om levens te redden en deze pandemie te beëindigen”, zei de directeur van het Health Emergencies Programme van de Wereldgezondheidsorganisatie. Michael Ryan op de persconferentie.