Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Europese Unie spreekt niet langer over het opschorten van het hulpprogramma voor de Palestijnen

De Europese Unie spreekt niet langer over het opschorten van het hulpprogramma voor de Palestijnen

De Europese Unie, de grootste financiële ondersteuner van de Palestijnen, beschikt tussen 2021 en 2024 over een budget van zo’n 1,2 miljard euro om projecten te financieren, vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

De Europese Commissie heeft maandagavond aangegeven dat de Europese Unie haar ontwikkelingshulp aan de Palestijnen zou herzien, na de aanval van Hamas op Israël, zonder te verwijzen naar de opmerking van een van haar commissarissen, die tot grote ontevredenheid leidde bij enkele van de 27 lidstaten. .

De Europese Commissie kondigde aan dat zij een “dringende herziening van de hulp van de Europese Unie aan Palestina” zou lanceren, toen een paar uur geleden een van haar commissarissen, Oliver Varheli, de opschorting aankondigde van alle betalingen die in het kader van deze ontwikkelingshulp waren vastgelegd.

De Hongaarse commissaris die verantwoordelijk is voor het nabuurschap en de uitbreiding bevestigde in een bericht op zijn website dat “alle betalingen onmiddellijk worden opgeschort, alle projecten opnieuw worden onderzocht, alle projectgerelateerde begrotingen, inclusief 2023, tot nader order worden uitgesteld, en het hele programma wordt opnieuw geëvalueerd.” X (voorheen Twitter).

Het is eerder een evaluatie van bestaande programma’s

Deze commissaris zei aan de vooravond van een spoedvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie dat “de omvang van het terrorisme en de brutaliteit tegen Israël en zijn volk een keerpunt vertegenwoordigt. Het is niet mogelijk om te doen alsof er niets is gebeurd.” Na de aanval van Hamas op Israël.

Deze aankondiging kwam als een verrassing in Brussel en daarbuiten, vooral omdat de woordvoerder van de Commissie zojuist had uitgelegd dat het besluit om de Europese hulp aan de Palestijnen te herzien dinsdag tijdens deze bijeenkomst aan de 27 landen zou worden gepresenteerd.

READ  Een overstroomde stad van octopussen die voor het eerst eieren uitbroeden waar wetenschappers bij zijn!

Toen kwam de Europese Commissie ’s avonds om de situatie recht te zetten in het licht van het protest in deze hoofdsteden. Er is niet langer sprake van opschorting, maar van een herziening van bestaande programma’s, die snel en in overleg met de 27 landen zal worden uitgevoerd.

“Het doel van deze evaluatie is ervoor te zorgen dat geen enkele Europese financiering enige terroristische organisatie in staat stelt aanslagen tegen Israël uit te voeren”, zei de commissie maandagavond.

De eerder door Oliver Varheli genoemde opschorting van betalingen is volgens dit persbericht onnodig. “Aangezien er geen betalingsplan is, zal er geen sprake zijn van opschorting van betalingen”, benadrukt de Commissie. Het voegde eraan toe dat het deze evaluatie “zo snel mogelijk zou uitvoeren en met de lidstaten en hun partners zou overleggen over eventuele noodzakelijke aanvullende maatregelen.”

Belangrijkste artikelen