Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De bodem van de Atlantische Oceaan was 50 miljoen jaar geleden 20°C!

De bodem van de Atlantische Oceaan was 50 miljoen jaar geleden 20°C!

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Interview: Is er een extreme temperatuur?
Aangezien er een minimumtemperatuur is die de bijna absolute traagheid van atomen of moleculen vertegenwoordigt (-273,15 ° C), dwingt de onmogelijkheid om de snelheid van het licht te overschrijden een maximale temperatuur af? Als onderdeel van een videoreeks Vragen van deskundigen op het gebied van natuurkunde en astrofysica, vroeg uitgever De Boeck Jose Felipe Pérez, emeritus hoogleraar van de Universiteit van Toulouse, om deze vraag te beantwoorden.

Als de temperatuur van de wateren van de Atlantische Oceaan aan het oppervlak varieert volgens: seizoenen En vanaf hier Breedtegraadblijft de bodem op een constante temperatuur dichtbij 0 °C. In ieder geval is dit momenteel het geval, want een nieuwe studie heeft zojuist aangetoond dat 50 miljoen jaar geleden de bodem van de Atlantische Oceaan warmer was dan het oppervlaktewater van de Middellandse Zee!

Mariene sedimenten: realtime capsules

Door in de sedimenten van de oceaanbodem te boren, hebben onderzoekers meer dan 60 miljoen jaar terug in de tijd kunnen gaan en de evolutie van de temperatuur in deze zeer bijzondere omgeving kunnen volgen. Analyse van de chemische eigenschappen van microschelpen naaktslakken Zo toonden de fossielen in de sedimenten aan dat de bodem van de Atlantische Oceaan ooit een maximale temperatuur van 20 graden Celsius had!

Watertemperatuur beïnvloedt Bouw Weekdierschelpen in het bijzonder zoals dat atomen Van koolstof en zuurstof zijn gekoppeld. Deze methode lijkt bijzonder effectief te zijn Begrijpen hoe het klimaat de afgelopen miljoenen jaar is geëvolueerd.

koolstofdioxide niveaus2 Drie keer hoger dan vandaag

In het Eoceen, Lagere Noord-Atlantische Oceaan Het was bij 20°C, 15 miljoen jaar later biologische crisis wie zag de? dinosaurussen verdwijnen van het oppervlak een land. Deze periode houdt verband met het kooldioxidegehalte2 Atmosferische waarden zijn erg hoog, ongeveer drie keer de huidige waarde. Het terrestrische klimaat was in die tijd erg heet, in verband waarmee het broeikaseffect aanzienlijk is. veel fossielen palmbomen en krokodillen Ook gevonden in poolgebied Noordpool. Deze nieuwe studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschap Het laat zien dat niet alleen de continentale oppervlakken hebben geleden onder deze extreme temperatuurstijging, maar ook de oceaanbodem is aangetast.

In de context van Opwarming van de aarde Momenteel is dit soort onderzoek erg belangrijk voor het beter Begrijp en voorspel de impact van koolstofdioxide2 over klimaat en oceaantemperatuur.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?