Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De A380 vliegt zonder kerosine, alleen met alternatieve brandstof voor frituurolie

Het grootste burgervliegtuig ter wereld doorboort de lucht zonder een druppel kerosine mee te nemen. De scène vond plaats op vrijdag met een A380 In de hoofdrol testversie van “MSN 01”, de eerste antennegigant die ooit van de lopende band rolde. Het laboratoriumvliegtuig vertrok vrijdag om 8.43 uur vanaf de start- en landingsbanen van de luchthaven van Caïro Luchthaven Toulouse-BlagnacGeeft aan Airbus Deze maandag. De vlucht duurde drie uur, de tijd om 27 ton te verbranden van wat de fabrikant “duurzame vliegtuigbrandstof” (SAF, voor duurzame vliegtuigbrandstof) noemt.

Het mengsel, gemaakt door het in Normandië gevestigde Total Energies, “is gemaakt van met waterstof behandelde esters en vetzuren, is vrij van aromaten en zwavel en bestaat voornamelijk uit gebruikt frituurvet en ander vet afval”, identificeert de vliegtuigfabrikant. De A380 moet dinsdag weer op dezelfde positie opstijgen om in Nice te landen.

Het is de derde Airbus die binnen een jaar op alternatieve brandstoffen vliegt, na de A350 in maart 2021 en de A319neo in oktober. In afwachting van de ontwikkeling van het groene vliegtuig, vertrouwt de fabrikant op SAF’s om de CO2-uitstoot te verminderen. Hij merkte ook op dat al zijn vliegtuigen al gecertificeerd zijn om te vliegen met tot 50% SAF gemengd met kerosine.

READ  Duizend werknemers staakten in Sanofi, Frankrijk

Het is dezelfde A380 “MSN 01” die naar verwachting in 2025 zijn eerste testvlucht met waterstofaandrijving zal uitvoeren.