Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Brand in een kerk in Caïro: 41 doden en gewonden

Brand in een kerk in Caïro: 41 doden en gewonden

Een brand die zondag uitbrak in het midden van een mis in een kerk in een populaire wijk in Caïro, kostte 41 mensen het leven, in rouw bij de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten, waaronder 10 tot 15 van de 103 miljoen Egyptenaren.

Egyptische Koptische Kerk Het meldde “41 doden en 14 gewonden”, onder vermelding van “bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid”, in een verklaring op zijn Facebook-account.

Volgens de autoriteiten is deze brand onder controle, waarvan de oorzaak niet is vastgesteld. Het gebeurde in de Abu Sefein-kerk in de populaire wijk Imbaba, genoemd naar de heilige Mercurius van Caesarea, vereerd door de Kopten. President Abdel Fattah El-Sisi reageerde direct via zijn Facebook-account: “Ik heb alle staatsdiensten gemobiliseerd om ervoor te zorgen dat alle maatregelen worden genomen.” Het openbaar ministerie kondigde aan een onderzoek te hebben geopend en een team naar de locatie te sturen om de oorzaken van de brand te achterhalen, terwijl het ministerie van Volksgezondheid aangaf tientallen ambulances te hebben gestuurd.

Al-Sisi kondigde ook aan dat hij “telefonisch zijn condoleances betuigde” aan de Koptische paus Tawadros II, die sinds 2012 de christelijke gemeenschap in Egypte leidt.

frequente branden

In de uitgestrekte metropool Groot-Caïro, waar miljoenen Egyptenaren in informele nederzettingen wonen, zijn onopzettelijke branden niet ongewoon. Over het algemeen heeft Egypte, dat een vervallen en slecht onderhouden infrastructuur heeft, regelmatig te maken met dodelijke branden in de verschillende gouvernementen.

In maart 2021 kwamen zeker 20 mensen om het leven bij een brand in een textielfabriek in de oostelijke buitenwijken van Caïro. In 2020 kwamen bij twee ziekenhuisbranden 14 Covid-19-patiënten om het leven.

READ  Italië: Zonder vervoer simuleren twee jonge mannen het ongemak van gratis reizen per ambulance

Ondanks hun pluriformiteit beschouwen Kopten zichzelf uit veel posities in de openbare dienst en betreuren de al te restrictieve wetgeving voor het bouwen van kerken en liberaler voor moskeeën.

Het onderwerp ligt gevoelig en de Koptische mensenrechtenactivist Patrick Zaki heeft onlangs 22 maanden vastgezeten op beschuldiging van “het verspreiden van valse informatie” over een artikel waarin de schendingen van de rechten van christenen in Egypte aan de kaak worden gesteld.

Kopten leden onder represailles van islamisten, vooral nadat Sisi in 2013 de islamitische president Mohamed Morsi had afgezet, waarbij kerken, scholen en huizen in brand werden gestoken. Onlangs heeft Sisi voor het eerst in de geschiedenis een Koptische rechter aangesteld als hoofd van het Grondwettelijk Hof.